Omlet, który za sprawą mięty i cytrynowego masła przyprószonego trzcinowym pudrem, smakuje wybornie.
Składniki:
-
4 jajka od kur z naturalnego chowu,
-
mały pęczek świeżej mięty (lub 1 łyżeczkę suszonej),
-
150g koziego sera,
-
pół łyżeczki bertramu,
-
masło klarowane,
-
sól lub (opcjonalnie) surowy cukier trzcinowy do posypania.
Jajka ubijamy i dodajemy do nich rozdrobniony ser kozi, doprawiamy. Połowę drobno pokrojonych liści mięty podsmażamy na maśle, dodajemy masę jajeczną, mieszamy również na krawędziach, alby omlet był równo usmażony. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu.
Gotowy wykładamy na ciepły talerz i dekorujemy pozostałymi liśćmi mięty.
Omlet możemy podawać na słono lub na słodko, pyszny z dżemem cytrynowym. Jako dodatek można zaproponować orkiszową bagietkę lub pitę. Smacznego!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.