Był już przepis na habermus z ziaren – pełnych i połamanych, czas użyć orkiszowych płatków. Uwaga! Osoby na diecie bezglutenowej robią habermus św. Hildegardy z płatków kasztanowych.
Składniki:
- pół szklanki płatków orkiszowych grubych,
- jabłko,
- opcjonalnie rodzynki lub daktyle,
- po szczypcie soli, galgantu, bertramu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- opcjonalnie szczypta goździków,
- 1 łyżka słodkich migdałów (bez skórki).
Płatki wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy mieszając aż zacną przyjemnie orzechowo pachnieć, zalewamy je wrzątkiem pół centymetra ponad poziom płatków.
Jabłko szorujemy, obieramy i kroimy w słupki (jeśli jest niepryskane można ze skórką). Dorzucamy je do orkiszanki wraz z przyprawami i migdałami.
Chwilę gotujemy aż płatki się rozpadną.
Możemy dosłodzić daktylami lub syropem orkiszowym i dodać odrobinkę oleju migdałowego.
Pełnowartościowe ciepłe śniadanie św. Hildegardy.