
Tanie, niezbyt skomplikowane, pożywne. Można je zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię, do pracy albo na wycieczkę. Polecamy hildegardiańskie dodatki: pełnoziarnistą mąkę orkiszową, macierzankę i nasiona babki płesznik.
Składniki:
-
600g mąki orkiszowej chlebowej lub pełnoziarnistej,
-
300ml wody,
-
100ml ciepłego mleka (można użyć koziego lub migdałowego),
-
1 łyżka nasion babki płesznik lub maku,
-
7g drożdży instant,
-
4 łyżki oleju słonecznikowego,
-
2 łyżeczki soli bez antyzbrylaczy
Na farsz:
-
4 cebule,
-
1 jabłko,
-
1 łyżeczka macierzanki suszonej lub mały pęczek świeżej,
-
kilka łyżek masła klarowanego.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki (wodę, mleko, drożdże, olej, sól i nasiona) i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (przez ok. 10 minut). Przykrywamy je wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej – dwie godziny do wyrośnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w słupki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i jabłka, dodajemy macierzankę i dusimy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej toczymy kulkę a następnie spłaszczamy i rozciągamy na placek. Robimy w nim wgłębienie i wypełniamy je farszem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim podpłomyki około 15 minut, aż będą rumiane.
Rada: z ostatnich dwóch kawałków ciasta możemy zrobić paluchy, obtaczając je w nasionach babki płesznik, sezamie i maku.
Agata
Zrobiłam, są przepyszne!!