Newsletter
 

Promocje
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką 1
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką

Tanie, niezbyt skomplikowane, pożywne. Można je zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię, do pracy albo na wycieczkę. Polecamy hildegardiańskie dodatki: pełnoziarnistą mąkę orkiszową, macierzankę i nasiona babki płesznik.

 

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej chlebowej lub pełnoziarnistej,

  • 300ml wody,

  • 100ml ciepłego mleka (można użyć koziego lub migdałowego),

  • 1 łyżka nasion babki płesznik lub maku,

  • 7g drożdży instant,

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,

  • 2 łyżeczki soli bez antyzbrylaczy


Na farsz
:

  • 4 cebule,

  • 1 jabłko,

  • 1 łyżeczka macierzanki suszonej lub mały pęczek świeżej,

  • kilka łyżek masła klarowanego.

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki (wodę, mleko, drożdże, olej, sól i nasiona) i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (przez ok. 10 minut). Przykrywamy je wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej – dwie godziny do wyrośnięcia.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w słupki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i jabłka, dodajemy macierzankę i dusimy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej toczymy kulkę a następnie spłaszczamy i rozciągamy na placek. Robimy w nim wgłębienie i wypełniamy je farszem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim podpłomyki około 15 minut, aż będą rumiane.

 

Rada: z ostatnich dwóch kawałków ciasta możemy zrobić paluchy, obtaczając je w nasionach babki płesznik, sezamie i maku.

Komentarze do wpisu (1)

19 października 2019

Zrobiłam, są przepyszne!!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium