Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką 1
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką

Tanie, niezbyt skomplikowane, pożywne. Można je zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię, do pracy albo na wycieczkę. Polecamy hildegardiańskie dodatki: pełnoziarnistą mąkę orkiszową, macierzankę i nasiona babki płesznik.

 

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej chlebowej lub pełnoziarnistej,

  • 300ml wody,

  • 100ml ciepłego mleka (można użyć koziego lub migdałowego),

  • 1 łyżka nasion babki płesznik lub maku,

  • 7g drożdży instant,

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,

  • 2 łyżeczki soli bez antyzbrylaczy


Na farsz
:

  • 4 cebule,

  • 1 jabłko,

  • 1 łyżeczka macierzanki suszonej lub mały pęczek świeżej,

  • kilka łyżek masła klarowanego.

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki (wodę, mleko, drożdże, olej, sól i nasiona) i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (przez ok. 10 minut). Przykrywamy je wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej – dwie godziny do wyrośnięcia.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w słupki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i jabłka, dodajemy macierzankę i dusimy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej toczymy kulkę a następnie spłaszczamy i rozciągamy na placek. Robimy w nim wgłębienie i wypełniamy je farszem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim podpłomyki około 15 minut, aż będą rumiane.

 

Rada: z ostatnich dwóch kawałków ciasta możemy zrobić paluchy, obtaczając je w nasionach babki płesznik, sezamie i maku.

Komentarze do wpisu (1)

19 października 2019

Zrobiłam, są przepyszne!!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium