Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
Produkt dnia
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką 0
Orkiszowe podpłomyki z cebulą, jabłkiem i macierzanką

Tanie, niezbyt skomplikowane, pożywne. Można je zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię, do pracy albo na wycieczkę. Polecamy hildegardiańskie dodatki: pełnoziarnistą mąkę orkiszową, macierzankę i nasiona babki płesznik.

 

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej chlebowej lub pełnoziarnistej,

  • 300ml wody,

  • 100ml ciepłego mleka (można użyć koziego lub migdałowego),

  • 1 łyżka nasion babki płesznik lub maku,

  • 7g drożdży instant,

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,

  • 2 łyżeczki soli bez antyzbrylaczy


Na farsz
:

  • 4 cebule,

  • 1 jabłko,

  • 1 łyżeczka macierzanki suszonej lub mały pęczek świeżej,

  • kilka łyżek masła klarowanego.

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki (wodę, mleko, drożdże, olej, sól i nasiona) i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (przez ok. 10 minut). Przykrywamy je wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej – dwie godziny do wyrośnięcia.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko obieramy i kroimy w słupki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i jabłka, dodajemy macierzankę i dusimy chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej toczymy kulkę a następnie spłaszczamy i rozciągamy na placek. Robimy w nim wgłębienie i wypełniamy je farszem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim podpłomyki około 15 minut, aż będą rumiane.

 

Rada: z ostatnich dwóch kawałków ciasta możemy zrobić paluchy, obtaczając je w nasionach babki płesznik, sezamie i maku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl