Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
89,00 zł 62,14 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Produkt dnia
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pasta rybna 0
Pasta rybna

Z marchewką i orkiszem, przypomina nieco domowej roboty „paprykarz szczeciński”. Dodatek przecieru pomidorowego i papryki w proszku nas co prawda nie odżywi (św. Hildegarda nie poleca warzyw z rodziny psiankowatych), ale jest niezbędny, by retro przepis miał znajomo ukochany smak.

Zjadamy na pajdzie orkiszowego lub żytniego chleba na zakwasie.


Składniki:

  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 
  • 3 starte na grubej tarce marchewki, 
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki macierzanka,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • po pół łyżeczki papryka ostrej i wędzonej,
  • sól, pieprz do smaku (najlepiej kubeba),
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • wędzony karmazyn albo sielawa 300-400g,
  • 1-2 łyżki naturalnego sosu sojowego,
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu orkiszowego.


Ryż orkiszowy przepłukujemy, zalewamy wodą w proporcji na 1 miarkę ryżu 3 miarki wody i gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Zajmuje to 15-20 minut, jeśli woda odparuje za szybko, dolewamy odrobinę.


Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, marchew i chwilę przesmażamy. Podlewamy wodą (ok 1/3 szklanki), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy 10 minut aż marchew zmięknie.

Dodajemy majeranek, paprykę (wszystkie rodzaje), ryż, koncentrat i dusimy około 3 minuty. Dodajemy rozdrobnioną rybę (wcześniej starannie usuwamy ości), dokładnie mieszamy.

Połowę porcji miksujemy i mieszamy z resztą, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, sos sojowy). Pyszny, sycący.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium