Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pasta rybna 0
Pasta rybna

Z marchewką i orkiszem, przypomina nieco domowej roboty „paprykarz szczeciński”. Dodatek przecieru pomidorowego i papryki w proszku nas co prawda nie odżywi (św. Hildegarda nie poleca warzyw z rodziny psiankowatych), ale jest niezbędny, by retro przepis miał znajomo ukochany smak.

Zjadamy na pajdzie orkiszowego lub żytniego chleba na zakwasie.


Składniki:

  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 
  • 3 starte na grubej tarce marchewki, 
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki macierzanka,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • po pół łyżeczki papryka ostrej i wędzonej,
  • sól, pieprz do smaku (najlepiej kubeba),
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • wędzony karmazyn albo sielawa 300-400g,
  • 1-2 łyżki naturalnego sosu sojowego,
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu orkiszowego.


Ryż orkiszowy przepłukujemy, zalewamy wodą w proporcji na 1 miarkę ryżu 3 miarki wody i gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Zajmuje to 15-20 minut, jeśli woda odparuje za szybko, dolewamy odrobinę.


Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, marchew i chwilę przesmażamy. Podlewamy wodą (ok 1/3 szklanki), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy 10 minut aż marchew zmięknie.

Dodajemy majeranek, paprykę (wszystkie rodzaje), ryż, koncentrat i dusimy około 3 minuty. Dodajemy rozdrobnioną rybę (wcześniej starannie usuwamy ości), dokładnie mieszamy.

Połowę porcji miksujemy i mieszamy z resztą, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, sos sojowy). Pyszny, sycący.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium