Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
39,90 zł
szt.
WODA RÓŻANA 100ml
WODA RÓŻANA 100ml
69,90 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
SIVESAN - MIESZANKA PRZYPRAW Z KOPREM WŁOSKIM 100g
SIVESAN - MIESZANKA PRZYPRAW Z KOPREM WŁOSKIM 100g
39,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z musem jabłkowym 0
Kasza orkiszowa z musem jabłkowym

Zmieszanie wody z połamanym ziarnem orkiszu i ugotowanie habermusu nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Szczypta przypraw, dodatek jabłka i można wyczarować najzdrowsze śniadanie świata. Ascetyczne i luksusowe zarazem. Codziennie zjadamy przed wyjściem z domu albo ciepłą zabieramy w termosie ze sobą, do czego i Was zachęcamy.

Składniki: 1 filiżanka grubej kaszy orkiszowej, 1 mały słoiczek musu ze słodkich jabłek, płatki migdałów do posypania, przyprawy: po 1-2 szczyptach bertramu, galgantu, cynamonu, soli bez antyzbrylaczy, babki płesznik, ewentualnie odrobina odszumowanego miodu, jeśli trzeba dosłodzić.

Kaszę z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (na jedną miarkę kaszy dajemy półtorej miarki wody, trwa to około 15 minut). Lekko przestudzoną nakładamy do słoików (szerokiego termosu), przykrywamy musem jabłkowym i posypujemy płatkami migdałów (orzechami włoskimi).  Można dosłodzić odrobiną odszumowanego miodu (syropu orkiszowego, melasą buraczaną). 

 

Jak zrobić mus jabłkowy?

Jabłka pieczemy w całości (do godziny w 150 stopniach). Z lekko przestudzonych zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ zgniatamy widelcem z odrobiną zimnego masła (może być kokosowe). Słodkie, kruche odmiany jabłek możemy też uprażyć na patelni z odrobiną słodkiego białego wina. Jak się rozlecą i utworzą mus, zamykamy go w słoiki i pasteryzujemy.

Zamiast musu jabłkowego możemy użyć dżemu z pigwy lub pigwowca japońskiego - do kupienia w naszym sklepie wraz z kaszą orkiszową (użyliśmy grubej) i przyprawami.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium