Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z musem jabłkowym 0
Kasza orkiszowa z musem jabłkowym

Zmieszanie wody z połamanym ziarnem orkiszu i ugotowanie habermusu nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Szczypta przypraw, dodatek jabłka i można wyczarować najzdrowsze śniadanie świata. Ascetyczne i luksusowe zarazem. Codziennie zjadamy przed wyjściem z domu albo ciepłą zabieramy w termosie ze sobą, do czego i Was zachęcamy.

Składniki: 1 filiżanka grubej kaszy orkiszowej, 1 mały słoiczek musu ze słodkich jabłek, płatki migdałów do posypania, przyprawy: po 1-2 szczyptach bertramu, galgantu, cynamonu, soli bez antyzbrylaczy, babki płesznik, ewentualnie odrobina odszumowanego miodu, jeśli trzeba dosłodzić.

Kaszę z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (na jedną miarkę kaszy dajemy półtorej miarki wody, trwa to około 15 minut). Lekko przestudzoną nakładamy do słoików (szerokiego termosu), przykrywamy musem jabłkowym i posypujemy płatkami migdałów (orzechami włoskimi).  Można dosłodzić odrobiną odszumowanego miodu (syropu orkiszowego, melasą buraczaną). 

 

Jak zrobić mus jabłkowy?

Jabłka pieczemy w całości (do godziny w 150 stopniach). Z lekko przestudzonych zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ zgniatamy widelcem z odrobiną zimnego masła (może być kokosowe). Słodkie, kruche odmiany jabłek możemy też uprażyć na patelni z odrobiną słodkiego białego wina. Jak się rozlecą i utworzą mus, zamykamy go w słoiki i pasteryzujemy.

Zamiast musu jabłkowego możemy użyć dżemu z pigwy lub pigwowca japońskiego - do kupienia w naszym sklepie wraz z kaszą orkiszową (użyliśmy grubej) i przyprawami.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium