Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Piernik długo dojrzewający 0
Piernik długo dojrzewający

Jest przy nim trochę pracy, do tego rozłożonej w czasie, ale to klasyk, więc warto. Używszy do wypieku mąki orkiszowej (dowolnego typu, ja zmieszałam 405 z pełnoziarnistą), galgantu oraz dżemu ze śliwy tarniny, uzyskamy luksusowy świąteczny piernik św. Hildegardy.


Składniki:

  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 180 g surowego cukru trzcinowego,
  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka
  • przyprawy korzenne: 1 czubata łyżka cynamonu, po pół łyżeczki galgantu i goździków, na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu (najlepiej kubeba),
  • 80 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 50 g orzechów włoskich.

Do przełożenia:

Na polewę:

  • 300 g trzcinowego cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki miodu. 

 

Koniec listopada/początek grudnia

Miód, masło i cukier wkładamy do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do masy dodajemy mąkę, rozmącone jajko z żółtkami, przyprawy korzenne i mieszamy łyżką na jednolita masę.

Wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy drobno posiekane orzechy i wyrabiamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach około 10 minut.

Masę przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy podwójnie złożoną ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie. 

 

Na tydzień przed świętami

Dojrzałe ciasto wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką i zagniatamy gładką kulę. Rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąką na równy placek o wymiarach dużej blachy (takiej jaka jest na wyposażeniu piekarnika. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Ciasto ma się zrumienić, stwardnieje po przestudzeniu.

Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części (nie poziomo), skrapiamy likierem i przekładamy powidłami.

Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień.

 

Na dzień przed podaniem

Po tym czasie ocieplamy w temperaturze pokojowej, dzielimy na 3 kostki i polewamy polewą. Przechowujemy w pojemniku na ciasto.

Polewę robimy przesiewając do miski cukier puder i kakao, mieszamy. Miód rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy, stopniowo wlewając do cukru i mieszając łyżką aby polewa stała się gładka i błyszcząca. Można też użyć polewy czekoladowej.

 


Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium