Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Piernik długo dojrzewający 0
Piernik długo dojrzewający

Jest przy nim trochę pracy, do tego rozłożonej w czasie, ale to klasyk, więc warto. Używszy do wypieku mąki orkiszowej (dowolnego typu, ja zmieszałam 405 z pełnoziarnistą), galgantu oraz dżemu ze śliwy tarniny, uzyskamy luksusowy świąteczny piernik św. Hildegardy.


Składniki:

  • 250 g miodu,
  • 150 g masła,
  • 180 g surowego cukru trzcinowego,
  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka
  • przyprawy korzenne: 1 czubata łyżka cynamonu, po pół łyżeczki galgantu i goździków, na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu (najlepiej kubeba),
  • 80 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 50 g orzechów włoskich.

Do przełożenia:

Na polewę:

  • 300 g trzcinowego cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki miodu. 

 

Koniec listopada/początek grudnia

Miód, masło i cukier wkładamy do garnka z grubym dnem i mieszając drewnianą łyżką zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do masy dodajemy mąkę, rozmącone jajko z żółtkami, przyprawy korzenne i mieszamy łyżką na jednolita masę.

Wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy drobno posiekane orzechy i wyrabiamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach około 10 minut.

Masę przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy podwójnie złożoną ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie. 

 

Na tydzień przed świętami

Dojrzałe ciasto wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką i zagniatamy gładką kulę. Rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąką na równy placek o wymiarach dużej blachy (takiej jaka jest na wyposażeniu piekarnika. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Ciasto ma się zrumienić, stwardnieje po przestudzeniu.

Kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części (nie poziomo), skrapiamy likierem i przekładamy powidłami.

Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień.

 

Na dzień przed podaniem

Po tym czasie ocieplamy w temperaturze pokojowej, dzielimy na 3 kostki i polewamy polewą. Przechowujemy w pojemniku na ciasto.

Polewę robimy przesiewając do miski cukier puder i kakao, mieszamy. Miód rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy, stopniowo wlewając do cukru i mieszając łyżką aby polewa stała się gładka i błyszcząca. Można też użyć polewy czekoladowej.

 


Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium