
Jeśli macie zamrożony wywar i ciecierzycę w słoiku to przygotowanie takiej zupy zajmie naprawdę chwilkę. Najwięcej zabawy jest z burakami, ale warto - zupa jest naprawdę pyszna! Z czasem buraki puszczają sok i zupa się zabarwia.
Składniki: ciecierzyca w słoiku (350g), 1,5 litra wywaru, 2-3 buraki, 2-3 łyżki masła, pół łyżeczki suszonej macierzanki (zamiennie może być tymianek), sól i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku.
Buraki obieramy i kroimy mandoliną na plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło z macierzanką, solą i pieprzem. Zanurzamy w nim plasterki buraka i układamy na blasze. Zapiekamy kilka minut aż zrobi się ich mało i zaczną wyglądać jak smażone kawałki boczku.
Ciecierzycę odcedzamy (uwaga - z tego płynu można zrobić wegańskie bezy), połowę dodajemy do podgrzanego wywaru i miksujemy na gładko. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z resztą ciecierzycy i chipsami z buraka. Można posypać rukwią albo bazylią. Smacznego!