Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupa ciecierzycowa z pieczonym burakiem 0
Zupa ciecierzycowa z pieczonym burakiem

Jeśli macie zamrożony wywar i ciecierzycę w słoiku to przygotowanie takiej zupy zajmie naprawdę chwilkę. Najwięcej zabawy jest z burakami, ale warto - zupa jest naprawdę pyszna! Z czasem buraki puszczają sok i zupa się zabarwia.

Składniki: ciecierzyca w słoiku (350g), 1,5 litra wywaru, 2-3 buraki, 2-3 łyżki masła, pół łyżeczki suszonej macierzanki (zamiennie może być tymianek), sól i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku.

Buraki obieramy i kroimy mandoliną na plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło z macierzanką, solą i pieprzem. Zanurzamy w nim plasterki buraka i układamy na blasze. Zapiekamy kilka minut aż zrobi się ich mało i zaczną wyglądać jak smażone kawałki boczku.

Ciecierzycę odcedzamy (uwaga - z tego płynu można zrobić wegańskie bezy), połowę dodajemy do podgrzanego wywaru i miksujemy na gładko. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z resztą ciecierzycy i chipsami z buraka. Można posypać rukwią albo bazylią. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium