Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,90 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Z czym łączyć dynie w kuchni św. Hildegardy? 0
Z czym łączyć dynie w kuchni św. Hildegardy?

Sezon na dynie trwa od połowy lipca do pierwszych przymrozków, jednak nieprzemrożone i dobrze przechowywane mogą cieszyć nawet do przednówka. Ich gruba skórka dobrze chroni zawartość przed szkodliwą chemią ze środowiska. Polecana przez Hildegardę zarówno zdrowym jak i chorym, dynia (jej każda odmiana) zajmuje w kuchni Mniszki z Bingen ważne miejsce. Z czym smakuje najlepiej?

 

Dynia i rozmaryn albo szałwia

Jeśli chcemy uzyskać smak intensywny i słodki wystarczy upiec dynię piżmową lub muscat z rozmarynem albo szałwią. Do tego szczypta soli i odrobina oleju - słodycz gwarantowana, mimo braku cukru w przepisie. Takie purre chętnie wekuję i wykorzystuję do robienia zup czy sosów. Zobaczcie jak można zrobić masło szałwiowe, by podkręcić smak dyniowej zupy - KLIK po przepis. 

Dynia i sery kozie

Gorąco polecam upiec plastry dyni hokkaido (najlepiej tak, by brzegi lekko się podpiekły i skarmelizowały) a potem przełożyć je serem kozim i wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy (KLIK po przepis). Dynia i ser kozi pasują również do przesmażonych liści szpinaku albo do orkiszowego kuskusu z ciecierzycą. Wypróbujcie koniecznie. 

Dynie i pomarańcze

Jako trio: dynia, ser kozi i pomarańcza albo w duecie pod postacią zupy dyniowej z nutką pomarańczy. Lekkiej pikanterii doda jej szczypta galgantu. A może chcielibyście zapiec dynię? Polecam użyć piżmową - KLIK po przepis.

Dynia i kasztany

Bardzo hildegardiańskie połączenie, doskonałe zimą. Można użyć go w pilawie z orkiszowego ryżu. Polecam odmianę hokkaido, jej francuska nazwa - potimarron, pochodzi od słów "potiron" (dynia) i "marron" (kasztan), hokkaido idealnie komponuje się więc z kasztanami. Dodatkowo można ją jeść ze skórką. Na blogu znajdziecie przepis na sos dyniowy z makaronem kasztanowym - KLIK.

Dynia i migdały

Ten duet świetnie sprawdza się w porannej owsiance i orkiszance, również jako zupa-krem z dyni na mleku migdałowym, posypana prażonymi płatkami migdałów (KLIK po przepis). Plus szczypta pikanterii w postaci galgantu i cynamonu. Do dyni (zwłaszcza odmiany muscat - co już sugeruje nazwa) pasuje gałka muszkatołowa. Jeśli zestawienie dynia-migdały uważacie za zbyt mdłe, spróbujcie dodać trochę kwaśnego jabłka. 

 

Dynia to nie tylko miąższ, ale również pestki a z nich olej. Korzystajmy z ich dobrodziejstwa, dynie są naprawdę magiczne. Można wyczarować z nich zupy (do wyboru z dodatkiem: migdałów, pomarańczy, jabłek, selera), pasty kanapkowe (korzenne, na słodko lub słono - z ciecierzycą), sosy a nawet ciasta (KLIK po przepis). Mus (puree) dodane do bułeczek (KLIK) czy klusek (KLIK) dodadzą im złocistego koloru. To idealne warzywo na słotną jesień.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium