Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pulpety z orkiszowym kuskusem 0
Pulpety z orkiszowym kuskusem

Możemy użyć surowego mięsa z piersi kury - wtedy po obsmażeniu dla pewności dobrze jest włożyć pulpety do piekarnika na 8-10 minut, ale polecamy wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu lub cielęcego wywaru. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu pulpety zyskają skorupkę i środek nie będzie suchy. Warto dodać do nich - oprócz orkiszowego kuskusu - odrobinę startej na grubej tarce dyni czy cukinii. 

Składniki: 3 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka lub podobna objętość mięsa z gotowania wywaru, pół szklanki razowego orkiszowego kuskusu, 1 cebula, 1 łyżeczka kuminu, szczypta bertramu, olej do głębokiego smażenia, mąka orkiszowa do obtoczenia, sól i pieprz do smaku, można dodać trochę startej na tarce dyni lub cukinii ze skórką.

Kuskus zalewamy lekko osolonym wrzątkiem tak, by woda była 1 cm powyżej ziarenek i zaparzamy pod przykryciem 5-6 minut. Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę, startą dynię/cukinię, kumin i pieprz do smaku. Wyrabiamy ciasto i toczymy z niego małe kuleczki, przykrywamy szczelnie i chłodzimy godzinę w lodówce.

Po tym czasie obtaczamy klopsiki delikatnie w mące i smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju aż się zrumienią. Świetnie smakują z zasmażanymi buraczkami lub z sałatą.

 

Po zakup kuskusu z leczniczych odmian orkiszu i bertramu zapraszamy do naszego sklepu. Bardzo dbamy o jakość naszych produktów i zgodność receptur z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium