Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pulpety z orkiszowym kuskusem 0
Pulpety z orkiszowym kuskusem

Możemy użyć surowego mięsa z piersi kury - wtedy po obsmażeniu dla pewności dobrze jest włożyć pulpety do piekarnika na 8-10 minut, ale polecamy wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu lub cielęcego wywaru. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu pulpety zyskają skorupkę i środek nie będzie suchy. Warto dodać do nich - oprócz orkiszowego kuskusu - odrobinę startej na grubej tarce dyni czy cukinii. 

Składniki: 3 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka lub podobna objętość mięsa z gotowania wywaru, pół szklanki razowego orkiszowego kuskusu, 1 cebula, 1 łyżeczka kuminu, szczypta bertramu, olej do głębokiego smażenia, mąka orkiszowa do obtoczenia, sól i pieprz do smaku, można dodać trochę startej na tarce dyni lub cukinii ze skórką.

Kuskus zalewamy lekko osolonym wrzątkiem tak, by woda była 1 cm powyżej ziarenek i zaparzamy pod przykryciem 5-6 minut. Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę, startą dynię/cukinię, kumin i pieprz do smaku. Wyrabiamy ciasto i toczymy z niego małe kuleczki, przykrywamy szczelnie i chłodzimy godzinę w lodówce.

Po tym czasie obtaczamy klopsiki delikatnie w mące i smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju aż się zrumienią. Świetnie smakują z zasmażanymi buraczkami lub z sałatą.

 

Po zakup kuskusu z leczniczych odmian orkiszu i bertramu zapraszamy do naszego sklepu. Bardzo dbamy o jakość naszych produktów i zgodność receptur z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium