Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
L-arginina 120 Kaps, Echt Vital
L-arginina 120 Kaps, Echt Vital
111,50 zł 88,30 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Liposomalna MSM - Echt Vital 250 ml
Liposomalna MSM - Echt Vital 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jabłka pieczone z habermusem 0
Jabłka pieczone z habermusem

Idealny deser na słotną jesień i długą zimę. Jabłka, orkisz, ziarna słonecznika, trochę miodu i słodkie migdały - brzmi cudownie, nieprawdaż?

Składniki: 4-5 jabłek, 1 duża filiżanka ziaren orkiszu, po 2-3 szczypty galgantu, bertramu, cynamonu, soli bez antyzbrylaczy, garść orzechów włoskich lub migdałów, mała filiżanka rodzynek i nasion słonecznika, kilka łyżek odszumowanego miodu.

Przepłukane ziarna orkiszu zalewamy wodą (w proporcjach 1:3, czyli na jedną miarkę orkiszu dajemy trzy miarki wody), dobrze by wcześniej były namoczone i całość nie zajmowała więcej niż 1/3 garnka, co ułatwia cyrkulację i zapobiega kipieniu. Ziarna gotujemy godzinę - aż zaczną pękać i całkowicie wchłoną wodę. Następnie mieszamy je z przyprawami, rodzynkami i migdałami (orzechami) i zostawiamy jeszcze 20 minut pod przykryciem. Habermus mamy już gotowy.

Jabłka myjemy i odcinamy im czapeczki. Dół wykrawamy tak by pozbyć się gniazd nasiennych (idealnie nadaje się do tego łyżka do odcedzania oliwek lub zwykła łyżeczka deserowa). 

Do wyżłobionych dołków nakładamy habermus, polewamy miodem i przykrywamy jabłkowymi czapeczkami. Pieczemy w 150 stopniach aż jabłuszka pomarszczą się i zmiękną (zajmuje to nawet godzinę). Lekko przestudzone zjadamy ze smakiem.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium