Newsletter

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 199,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
71,33 zł 65,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
68,48 zł 63,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
15,14 zł 13,90 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
14,76 zł 13,40 zł
-+
szt.
Produkt dnia
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jabłka pieczone z habermusem 0
Jabłka pieczone z habermusem

Idealny deser na słotną jesień i długą zimę. Jabłka, orkisz, ziarna słonecznika, trochę miodu i słodkie migdały - brzmi cudownie, nieprawdaż?

Składniki: 4-5 jabłek, 1 duża filiżanka ziaren orkiszu, po 2-3 szczypty galgantu, bertramu, cynamonu, soli bez antyzbrylaczy, garść orzechów włoskich lub migdałów, mała filiżanka rodzynek i nasion słonecznika, kilka łyżek odszumowanego miodu.

Przepłukane ziarna orkiszu zalewamy wodą (w proporcjach 1:3, czyli na jedną miarkę orkiszu dajemy trzy miarki wody), dobrze by wcześniej były namoczone i całość nie zajmowała więcej niż 1/3 garnka, co ułatwia cyrkulację i zapobiega kipieniu. Ziarna gotujemy godzinę - aż zaczną pękać i całkowicie wchłoną wodę. Następnie mieszamy je z przyprawami, rodzynkami i migdałami (orzechami) i zostawiamy jeszcze 20 minut pod przykryciem. Habermus mamy już gotowy.

Jabłka myjemy i odcinamy im czapeczki. Dół wykrawamy tak by pozbyć się gniazd nasiennych (idealnie nadaje się do tego łyżka do odcedzania oliwek lub zwykła łyżeczka deserowa). 

Do wyżłobionych dołków nakładamy habermus, polewamy miodem i przykrywamy jabłkowymi czapeczkami. Pieczemy w 150 stopniach aż jabłuszka pomarszczą się i zmiękną (zajmuje to nawet godzinę). Lekko przestudzone zjadamy ze smakiem.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium