Bertram ułatwia trawienie bezresztkowe, pozwala odzyskać siły, budować dobrą krew i zapełniać jelita dobroczynnymi bakteriami. Podany w dawce uderzeniowej w początkach infekcji działa przeciwzapalnie i mobilizuje organizm do walki z wirusem. Zioło ma przyjemny zapach, początkowo neutralny smak, choć po chwili odrobinę piekący, w odbiorze bardzo ziołowy. Stosowany w tradycji leczniczej św. Hildegardy oraz rosyjskiej medycynie ludowej. Ma bardzo wszechstronne działanie, uważany jest też za niezbędny składnik diety seniorów (wspomaga pamięć i działanie układu nerwowego). Dawniej niezwykle popularny, dziś - gdyby nie św. Hildegarda - popadłby w zapomnienie. Oto przepis na bertramowe, przeciwprzeziębieniowe szoty, które wspomagają nasze organizmy w początkach infekcji.
Składniki: pół łyżeczki sproszkowanego korzenia bertramu, łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, ciepła woda do objętości 50 ml, opcjonalnie odrobina dobrego miodu.
Wszystkie składniki mieszamy porządnie w kieliszku. Najlepiej podawać uderzeniowo co 2 godziny do 5 razy w ciągu dnia (lub mniej - w zależności od wagi ciała) przez kilka dni.