Dobrze wpływają na układ nerwowy i odpornościowy, bo zawierają sporo witamin z grupy B i obniżający ciśnienie potas. Prawie dwie trzecie ich masy to zdrowe tłuszcze nienasycone, a dzięki zawartości węglowodanów złożonych dostarczają sporo energii i sycą. Kasztany jadalne - bo o nich mowa - są obok orkiszu i fenkułu najbardziej polecanym produktem w kuchni św. Hildegardy. Niestety mało u nas używanym. Ich smak przypomina orzeszki piniowe albo nerkowce - słodkawy, mączysty, dla wielu z nas raczej trudny w odbiorze, zaś mąka kasztanowa ma specyficzną woń przypominającą kakao i kiszonkę. Tym bardziej zasadny wydawał mi się post o tym jak i z czym łączyć orzechy kasztana jadalnego i produktów z nich zrobionych (mąka, makarony, płatki, smarowidła).
Kasztany i kakao lub korzenne przyprawy
To moje ulubione zestawienie, które świetnie sprawdza się w kasztanowym budyniu (klik po przepis) i makaronie (jak zrobić krok po kroku - tutaj). Smak mąki kasztanowej, złamany dobrej jakości kakaem lub korzennymi przyprawami (galgant, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa) nabiera bardzo ciekawej, orzechowej nuty. Budynie i makarony polecam łączyć z daktylami lub wanilią. Kasztanowo-waniliowe słodkie smarowidło do orkiszowych bułeczek jest naprawdę smaczne, w smaku przypomina orzechowe toffi.
Kasztany i jagnięcina lub kurczak
W potrawach duszonych z jagnięciny polecam dodawać kasztany pakowane próżniowo na 10 minut przez końcem gotowania, nie utracą wtedy kształtu. Świetnie odnajdują się również we wnętrzu pieczonego kurczaka jako nadzienie. Zachwyceni będą zwłaszcza ci, dla których dodatek jabłek czy moreli jest zbyt słodki. Bardzo fajny zestaw to ciemne, pieczone mięso z indyka (jeśli nie mamy jagnięciny), ugotowane kasztany, podpieczone i posiekane gruszki, podane na drobnych listkach sałaty w winegrecie. Koniecznie musicie spróbować.
Kasztany i bakalie
Jest pewne toskańskie ciasto, które można upiec z mąki kasztanowej, oleju i wody (klik po przepis) z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanych wiśni lub rodzynek oraz migdałów czy orzechów włoskich. Jego smak jest jednak bardzo rustrykalny i nie każdemu będzie odpowiadał. Klasycznie toskańskie Castagnaccio aromatyzowano rozmarynem i posypywano orzeszkami piniowymi, miało bowiem przypominać smakiem podłogę szałasu pasterskiego. Podobnie rustrykalny smak ma pasta kanapkowa z kasztanów i ziół (klik po przepis). Nie polecam więc od nich zaczynania swojej przygody z kasztanami ale zachęcam wytrawnych pasjonatów do wypróbowania ich smaku.
Kasztany i warzywa: seler, dynia lub bataty
Zestawy idealne na zupę kasztanowo-dyniową, kasztanowo-selerową lub z batatów (ewentualnie marchwi) i kasztanów. Wystarczy podsmażyć na klarowanym maśle wybrane warzywo, dodać kasztany (obrane i ugotowane) i wszystko zalać wodą. Doprawić i ugotowane zmiksować. Na początek, dla przełamania smaków możemy zacząć od dodatku niewielkiej ilości kasztanów. Które warzywo pójdzie pierwsze u Was pod nóż?
Kasztany jadalne nie mają nic wspólnego z naszymi kasztanowcami, są spokrewnione z roślinami z rodziny bukowatych (w drodze na bieszczadzkie Bukowe Berdo zajadałam się kiedyś orzeszkami bukowymi - są pyszne!).
Zapraszamy po zakup gotowych produktów kasztanowych: chrupek, mąki, makaronu, suszonych, pakowanych próżniowo... mamy duży wybór.