Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy? 0
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy?

Dobrze wpływają na układ nerwowy i odpornościowy, bo zawierają sporo witamin z grupy B i obniżający ciśnienie potas. Prawie dwie trzecie ich masy to zdrowe tłuszcze nienasycone, a dzięki zawartości węglowodanów złożonych dostarczają sporo energii i sycą. Kasztany jadalne - bo o nich mowa - są obok orkiszu i fenkułu najbardziej polecanym produktem w kuchni św. Hildegardy. Niestety mało u nas używanym. Ich smak przypomina orzeszki piniowe albo nerkowce - słodkawy, mączysty, dla wielu z nas raczej trudny w odbiorze, zaś mąka kasztanowa ma specyficzną woń przypominającą kakao i kiszonkę. Tym bardziej zasadny wydawał mi się post o tym jak i z czym łączyć orzechy kasztana jadalnego i produktów z nich zrobionych (mąka, makarony, płatki, smarowidła).


Kasztany i kakao lub korzenne przyprawy

To moje ulubione zestawienie, które świetnie sprawdza się w kasztanowym budyniu (klik po przepis) i makaronie (jak zrobić krok po kroku - tutaj). Smak mąki kasztanowej, złamany dobrej jakości kakaem lub korzennymi przyprawami (galgant, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa) nabiera bardzo ciekawej, orzechowej nuty. Budynie i makarony polecam łączyć z daktylami lub wanilią. Kasztanowo-waniliowe słodkie smarowidło do orkiszowych bułeczek jest naprawdę smaczne, w smaku przypomina orzechowe toffi.


Kasztany i jagnięcina lub kurczak

W potrawach duszonych z jagnięciny polecam dodawać kasztany pakowane próżniowo na 10 minut przez końcem gotowania, nie utracą wtedy kształtu. Świetnie odnajdują się również we wnętrzu pieczonego kurczaka jako nadzienie. Zachwyceni będą zwłaszcza ci, dla których dodatek jabłek czy moreli jest zbyt słodki. Bardzo fajny zestaw to ciemne, pieczone mięso z indyka (jeśli nie mamy jagnięciny), ugotowane kasztany, podpieczone i posiekane gruszki, podane na drobnych listkach sałaty w winegrecie. Koniecznie musicie spróbować.


Kasztany i bakalie

Jest pewne toskańskie ciasto, które można upiec z mąki kasztanowej, oleju  i wody (klik po przepis) z dodatkiem skórki pomarańczowej, kandyzowanych wiśni lub rodzynek oraz migdałów czy orzechów włoskich. Jego smak jest jednak bardzo rustrykalny i nie każdemu będzie odpowiadał. Klasycznie toskańskie Castagnaccio aromatyzowano rozmarynem i posypywano orzeszkami piniowymi, miało bowiem przypominać smakiem podłogę szałasu pasterskiego. Podobnie rustrykalny smak ma pasta kanapkowa z kasztanów i ziół (klik po przepis). Nie polecam więc od nich zaczynania swojej przygody z kasztanami ale zachęcam wytrawnych pasjonatów do wypróbowania ich smaku.


Kasztany i warzywa: seler, dynia lub bataty

Zestawy idealne na zupę kasztanowo-dyniową, kasztanowo-selerową lub z batatów (ewentualnie marchwi) i kasztanów. Wystarczy podsmażyć na klarowanym maśle wybrane warzywo, dodać kasztany (obrane i ugotowane) i wszystko zalać wodą. Doprawić i ugotowane zmiksować. Na początek, dla przełamania smaków możemy zacząć od dodatku niewielkiej ilości kasztanów. Które warzywo pójdzie pierwsze u Was pod nóż?

 

Kasztany jadalne nie mają nic wspólnego z naszymi kasztanowcami, są spokrewnione z roślinami z rodziny bukowatych (w drodze na bieszczadzkie Bukowe Berdo zajadałam się kiedyś orzeszkami bukowymi - są pyszne!). 


Zapraszamy po zakup gotowych produktów kasztanowych: chrupek, mąki, makaronu, suszonych, pakowanych próżniowo... mamy duży wybór.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium