Warzywa można upiec w piekarniku: buraki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia a następnie w folię aluminiową, większe pieczemy nawet godzinę, marchew czy dynię skrapiamy odrobiną oleju, już na tym etapie możemy dać przypraw korzennych. Tak upieczone miksujemy blenderem z dodatkiem mleka roślinnego lub soku i podgrzewamy do 60 stopni. Fenkuł czy seler możemy obgotować w wywarze i również zmiksować na gładki krem.
Nasze propozycje:
- pieczona DYNIA Z MLEKIEM MIGDAŁOWYM, doprawiona korzennie (galgant, cynamon cejloński, goździki) to zestaw odżywczo - regenerujący;
- pieczona MARCHEW Z SOKIEM Z POMARAŃCZY odświeża i poprawia koloryt cery;
- FENKUŁ LUB SELER gotowany W LEKKIM ROSOLE, z bertramem i sokiem z cytryny, suto posypany natką pietruszki jest idealny na odporność;
- pieczony BURAK Z SOKIEM Z KISZENIA BURAKÓW LUB WODĄ PO UGOTOWANIU FASOLI i macierzanką to zestaw na piękną cerę i uśmiechnięty brzuch;
- pieczona PIETRUSZKA Z MUSEM GRUSZKOWYM LUB KWAŚNYM JABŁKIEM i szczyptą mieszanki z wszewłogą górską lub hyzopem działa oczyszczająco.
Oczywiście wszystkie podajemy ciepłe.