Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
Produkt dnia
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Daktylosernik z wiśniami 0
Daktylosernik z wiśniami

Kawałek domowego ciasta z naturalnych składników polecanych przez Mniszkę z Bingen, zjadany ze smakiem w okresie świąteczno - karnawałowym, przy okazji rodzinnych spotkań i jubileuszów, to wspaniały pomysł. Polecamy sernik daktylowy z wiśniami. Upieczony w okrągłej formie i polany dobrej jakości czekoladą może być nawet urodzinowym tortem.

Składniki: 70g mąki orkiszowej typ 405, 5 wiejskich jaj („zerówek”), 1 kostka masła (200g), 250g daktyli, 400g wiejskiego białego sera, 180g surowego cukru (trzcinowego, muscavado), 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 1 łyżeczkę cynamonu, 2-3 szczyty galgantu,150g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)


Robimy masę daktylową: daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, rano chwilę gotujemy (5 minut od zagotowania) i studzimy. Odlewamy wodę z gotowania (można ją wypić, dodając jako słodzik do napojów), daktyle blendujemy z cynamonem i galgantem. Opcjonalnie można dać 2-3 łyżki surowego kakao.

Robimy ciasto serowe: dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa ser (można kupić już zmielony), a potem miksujemy go z cukrem i 2 jajkami na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i znów miksujemy.

Robimy ciasto daktylowe: miksujemy na gładko miękkie masło, kolejno dodając po jednym z 3 jaj, następnie po łyżce masy daktylowej i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.


Do blaszki wyściełanej papierem do pieczenia wykładamy najpierw masę daktylową, potem masę serową. Wierzch wyrównujemy i układam owoce. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Czasem nie dopieka się na środku ale stężeje pozostawiony w uchylonym piekarniku. Wystudzony można oprószyć dobrej jakości kakałem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl