Promocje
ZUPA POSTNA 280g
ZUPA POSTNA 280g
44,50 zł 36,50 zł
szt.
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
38,90 zł 19,90 zł
szt.
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
24,00 zł 16,90 zł
szt.
KREM Z JĘCZMIENIA SENSITIV 50ml promocja
KREM Z JĘCZMIENIA SENSITIV 50ml promocja
89,00 zł 72,00 zł
szt.
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
24,90 zł 19,60 zł
szt.
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
51,00 zł 36,00 zł
szt.
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
49,00 zł 39,90 zł
szt.
Zupa klasztorna bio 260g
Zupa klasztorna bio 260g
42,50 zł 36,50 zł
szt.
SYROP ORKISZOWY 500g
SYROP ORKISZOWY 500g
35,50 zł 25,50 zł
szt.
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Olejek z bylicy boże drzewko 50 ml (1)
Olejek z bylicy boże drzewko 50 ml (1)
49,50 zł 34,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Daktylosernik z wiśniami
Daktylosernik z wiśniami

Kawałek domowego ciasta z naturalnych składników polecanych przez Mniszkę z Bingen, zjadany ze smakiem w okresie świąteczno - karnawałowym, przy okazji rodzinnych spotkań i jubileuszów, to wspaniały pomysł. Polecamy sernik daktylowy z wiśniami. Upieczony w okrągłej formie i polany dobrej jakości czekoladą może być nawet urodzinowym tortem.

Składniki: 70g mąki orkiszowej typ 405, 5 wiejskich jaj („zerówek”), 1 kostka masła (200g), 250g daktyli, 400g wiejskiego białego sera, 180g surowego cukru (trzcinowego, muscavado), 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 1 łyżeczkę cynamonu, 2-3 szczyty galgantu,150g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)


Robimy masę daktylową: daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, rano chwilę gotujemy (5 minut od zagotowania) i studzimy. Odlewamy wodę z gotowania (można ją wypić, dodając jako słodzik do napojów), daktyle blendujemy z cynamonem i galgantem. Opcjonalnie można dać 2-3 łyżki surowego kakao.

Robimy ciasto serowe: dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa ser (można kupić już zmielony), a potem miksujemy go z cukrem i 2 jajkami na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i znów miksujemy.

Robimy ciasto daktylowe: miksujemy na gładko miękkie masło, kolejno dodając po jednym z 3 jaj, następnie po łyżce masy daktylowej i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.


Do blaszki wyściełanej papierem do pieczenia wykładamy najpierw masę daktylową, potem masę serową. Wierzch wyrównujemy i układam owoce. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Czasem nie dopieka się na środku ale stężeje pozostawiony w uchylonym piekarniku. Wystudzony można oprószyć dobrej jakości kakałem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl