Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Daktylosernik z wiśniami 0
Daktylosernik z wiśniami

Kawałek domowego ciasta z naturalnych składników polecanych przez Mniszkę z Bingen, zjadany ze smakiem w okresie świąteczno - karnawałowym, przy okazji rodzinnych spotkań i jubileuszów, to wspaniały pomysł. Polecamy sernik daktylowy z wiśniami. Upieczony w okrągłej formie i polany dobrej jakości czekoladą może być nawet urodzinowym tortem.

Składniki: 70g mąki orkiszowej typ 405, 5 wiejskich jaj („zerówek”), 1 kostka masła (200g), 250g daktyli, 400g wiejskiego białego sera, 180g surowego cukru (trzcinowego, muscavado), 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 1 łyżeczkę cynamonu, 2-3 szczyty galgantu,150g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)


Robimy masę daktylową: daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, rano chwilę gotujemy (5 minut od zagotowania) i studzimy. Odlewamy wodę z gotowania (można ją wypić, dodając jako słodzik do napojów), daktyle blendujemy z cynamonem i galgantem. Opcjonalnie można dać 2-3 łyżki surowego kakao.

Robimy ciasto serowe: dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa ser (można kupić już zmielony), a potem miksujemy go z cukrem i 2 jajkami na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i znów miksujemy.

Robimy ciasto daktylowe: miksujemy na gładko miękkie masło, kolejno dodając po jednym z 3 jaj, następnie po łyżce masy daktylowej i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.


Do blaszki wyściełanej papierem do pieczenia wykładamy najpierw masę daktylową, potem masę serową. Wierzch wyrównujemy i układam owoce. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Czasem nie dopieka się na środku ale stężeje pozostawiony w uchylonym piekarniku. Wystudzony można oprószyć dobrej jakości kakałem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium