Promocje
MIESZANKA Z IMBIREM 100g (1)
MIESZANKA Z IMBIREM 100g (1)
37,90 zł 25,90 zł
szt.
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g (1)
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g (1)
37,90 zł 19,90 zł
szt.
GORYCZKA KORZEŃ MIELONY 50g
GORYCZKA KORZEŃ MIELONY 50g
32,50 zł 25,50 zł
szt.
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
24,90 zł 21,90 zł
szt.
fin Fortesatabs
fin Fortesatabs
121,00 zł 78,00 zł
szt.
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
38,90 zł 29,90 zł
szt.
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
51,00 zł 45,00 zł
szt.
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
20,00 zł 13,90 zł
szt.
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
24,00 zł 21,00 zł
szt.
fin Detoxitabs 40 tabl.
fin Detoxitabs 40 tabl.
168,00 zł 99,00 zł
szt.
Produkt dnia
Spirdie Tabs
Spirdie Tabs
140,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Daktylosernik z wiśniami 0
Daktylosernik z wiśniami

Kawałek domowego ciasta z naturalnych składników polecanych przez Mniszkę z Bingen, zjadany ze smakiem w okresie świąteczno - karnawałowym, przy okazji rodzinnych spotkań i jubileuszów, to wspaniały pomysł. Polecamy sernik daktylowy z wiśniami. Upieczony w okrągłej formie i polany dobrej jakości czekoladą może być nawet urodzinowym tortem.

Składniki: 70g mąki orkiszowej typ 405, 5 wiejskich jaj („zerówek”), 1 kostka masła (200g), 250g daktyli, 400g wiejskiego białego sera, 180g surowego cukru (trzcinowego, muscavado), 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 1 łyżeczkę cynamonu, 2-3 szczyty galgantu,150g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)


Robimy masę daktylową: daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, rano chwilę gotujemy (5 minut od zagotowania) i studzimy. Odlewamy wodę z gotowania (można ją wypić, dodając jako słodzik do napojów), daktyle blendujemy z cynamonem i galgantem. Opcjonalnie można dać 2-3 łyżki surowego kakao.

Robimy ciasto serowe: dwukrotnie mielimy maszynką do mięsa ser (można kupić już zmielony), a potem miksujemy go z cukrem i 2 jajkami na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mąki i znów miksujemy.

Robimy ciasto daktylowe: miksujemy na gładko miękkie masło, kolejno dodając po jednym z 3 jaj, następnie po łyżce masy daktylowej i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.


Do blaszki wyściełanej papierem do pieczenia wykładamy najpierw masę daktylową, potem masę serową. Wierzch wyrównujemy i układam owoce. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Czasem nie dopieka się na środku ale stężeje pozostawiony w uchylonym piekarniku. Wystudzony można oprószyć dobrej jakości kakałem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl