Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupy na wynos - krem z dyni i batatów 0
Zupy na wynos - krem z dyni i batatów

Lekki, pożywny krem - zupa warzywna z galgantem i salsą z fenkułu. Można spakować w szeroki termos i zabrać do pracy. Dobry zarówno na ciepło jak i przestudzony. Przy okazji pieczenia warzyw, można też zrobić zrobić w piekarniku czipsy.

Składniki: 200g dyni hokkaido, piżmowej, muszkatołowej, 2 bataty, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta galgantu i pieprzu kubeba, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 500ml mleka migdałowego (zamiennie może być owsiane lub orkiszowe), na salsę: 1 fenkuł, sok z połówki cytryny, natka pietruszki lub kopru z fenkuła.

Bataty i dynię (hokkaido można ze skórą) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy masłem klarowanym i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-20 minut.

W tym czasie przygotowujemy salsę. Fenkuł myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w soku z cytryny, dodajemy zielone (natkę lub koper fenkułowy).

Upieczone warzywa blendujemy, dodajemy przyprawy, mleko roślinne i mieszamy, podgrzewamy. Do termosu nakładamy krem z dyni i batatów a na wierzch dajemy salsę fenkułową. Krem podany w szklankach świetnie sprawdza się jako karnawałowa przekąska.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium