Lekki, pożywny krem - zupa warzywna z galgantem i salsą z fenkułu. Można spakować w szeroki termos i zabrać do pracy. Dobry zarówno na ciepło jak i przestudzony. Przy okazji pieczenia warzyw, można też zrobić zrobić w piekarniku czipsy.
Składniki: 200g dyni hokkaido, piżmowej, muszkatołowej, 2 bataty, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta galgantu i pieprzu kubeba, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 500ml mleka migdałowego (zamiennie może być owsiane lub orkiszowe), na salsę: 1 fenkuł, sok z połówki cytryny, natka pietruszki lub kopru z fenkuła.
Bataty i dynię (hokkaido można ze skórą) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy masłem klarowanym i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy salsę. Fenkuł myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w soku z cytryny, dodajemy zielone (natkę lub koper fenkułowy).
Upieczone warzywa blendujemy, dodajemy przyprawy, mleko roślinne i mieszamy, podgrzewamy. Do termosu nakładamy krem z dyni i batatów a na wierzch dajemy salsę fenkułową. Krem podany w szklankach świetnie sprawdza się jako karnawałowa przekąska.