Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupy na wynos - krem z dyni i batatów 0
Zupy na wynos - krem z dyni i batatów

Lekki, pożywny krem - zupa warzywna z galgantem i salsą z fenkułu. Można spakować w szeroki termos i zabrać do pracy. Dobry zarówno na ciepło jak i przestudzony. Przy okazji pieczenia warzyw, można też zrobić zrobić w piekarniku czipsy.

Składniki: 200g dyni hokkaido, piżmowej, muszkatołowej, 2 bataty, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta galgantu i pieprzu kubeba, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 500ml mleka migdałowego (zamiennie może być owsiane lub orkiszowe), na salsę: 1 fenkuł, sok z połówki cytryny, natka pietruszki lub kopru z fenkuła.

Bataty i dynię (hokkaido można ze skórą) myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy masłem klarowanym i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-20 minut.

W tym czasie przygotowujemy salsę. Fenkuł myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w soku z cytryny, dodajemy zielone (natkę lub koper fenkułowy).

Upieczone warzywa blendujemy, dodajemy przyprawy, mleko roślinne i mieszamy, podgrzewamy. Do termosu nakładamy krem z dyni i batatów a na wierzch dajemy salsę fenkułową. Krem podany w szklankach świetnie sprawdza się jako karnawałowa przekąska.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium