Newsletter

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 199,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA  Data ważności: 03/07/2023
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA Data ważności: 03/07/2023
15,14 zł 13,90 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 03/07/2023
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 03/07/2023
68,48 zł 63,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA  Data ważności: 03/07/2023
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA Data ważności: 03/07/2023
71,33 zł 65,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA  Data ważności: 03/07/2023
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA Data ważności: 03/07/2023
14,76 zł 13,40 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy 0
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Furrorę w diecie bezglutenowej robią mąki ryżowa i kukurydziana, my jednak proponujemy te mniej oczywiste: z kasztanów jadalnych, fasoli i ciecierzycy, z amarantusa.

 

 

Składniki: 250g cukinii, 1 jajko (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu), 2-3 łyżki mąki z kasztanów, 8 łyżek "bułki tartej" z ciecierzycy (wystarczy zmielić w młynku do kawy lub termomiksie suche ziarna), 2 ząbki czosnku (jeden do dressingu, drugi do panierki), olej słonecznikowy lub masło klarowane do smażenia, plus sałata z dressingiem (olej, ocet winny/sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zioła do smaku) i kilkoma łyżkami ugotowanymi ziaren ciecierzycy, sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, galgant.


Ziarna ciecierzycy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej zalać je na noc), potem odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, soląc pod koniec gotowania.

Cukinię myjemy, kroimy pod skosem na cienkie, długie plastry, solimy i odkładamy.

Suchą ciecierzycę (nie tę namoczoną czy ugotowaną!) mielimy w młynku do kawy lub thermomiksie na "bułkę tartą" (można też użyć mąki z ciecierzycy lub fasoli, ale panierka będzie wtedy mniej chrupiąca).

Sałatę myjemy i osuszamy. Z oleju, octu winnego (soku z cytryny, czosnku) i ziół przyrządzamy winegret. Doprawiamy go solą i pieprzem, odstawiamy na bok.

Jajko mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprzu, bertram, macierzanka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Plastry cukinii obtaczamy lekko w mące z kasztanów jadalnych, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, solidnie dociskając całość w panierce. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na złoto-brązowo. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sałatą polaną winegretem i posypaną kulkami gotowanej cieciorki.

 

W wersji tradycyjnej można użyć orkiszowej mąki, bułki tartej i gotowanych ziaren orkiszu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium