Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
WODA RÓŻANA 100ml
WODA RÓŻANA 100ml
69,90 zł
szt.
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
39,90 zł
szt.
CYNAMON CEJLOŃSKI mielony BIO 100g
CYNAMON CEJLOŃSKI mielony BIO 100g
31,90 zł
szt.
SIVESAN - MIESZANKA PRZYPRAW Z KOPREM WŁOSKIM 100g
SIVESAN - MIESZANKA PRZYPRAW Z KOPREM WŁOSKIM 100g
39,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy 0
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Furrorę w diecie bezglutenowej robią mąki ryżowa i kukurydziana, my jednak proponujemy te mniej oczywiste: z kasztanów jadalnych, fasoli i ciecierzycy, z amarantusa.

 

 

Składniki: 250g cukinii, 1 jajko (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu), 2-3 łyżki mąki z kasztanów, 8 łyżek "bułki tartej" z ciecierzycy (wystarczy zmielić w młynku do kawy lub termomiksie suche ziarna), 2 ząbki czosnku (jeden do dressingu, drugi do panierki), olej słonecznikowy lub masło klarowane do smażenia, plus sałata z dressingiem (olej, ocet winny/sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zioła do smaku) i kilkoma łyżkami ugotowanymi ziaren ciecierzycy, sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, galgant.


Ziarna ciecierzycy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej zalać je na noc), potem odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, soląc pod koniec gotowania.

Cukinię myjemy, kroimy pod skosem na cienkie, długie plastry, solimy i odkładamy.

Suchą ciecierzycę (nie tę namoczoną czy ugotowaną!) mielimy w młynku do kawy lub thermomiksie na "bułkę tartą" (można też użyć mąki z ciecierzycy lub fasoli, ale panierka będzie wtedy mniej chrupiąca).

Sałatę myjemy i osuszamy. Z oleju, octu winnego (soku z cytryny, czosnku) i ziół przyrządzamy winegret. Doprawiamy go solą i pieprzem, odstawiamy na bok.

Jajko mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprzu, bertram, macierzanka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Plastry cukinii obtaczamy lekko w mące z kasztanów jadalnych, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, solidnie dociskając całość w panierce. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na złoto-brązowo. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sałatą polaną winegretem i posypaną kulkami gotowanej cieciorki.

 

W wersji tradycyjnej można użyć orkiszowej mąki, bułki tartej i gotowanych ziaren orkiszu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium