Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy 0
"Sznycle" cukiniowe z chrupiącą panierką z ciecierzycy

Furrorę w diecie bezglutenowej robią mąki ryżowa i kukurydziana, my jednak proponujemy te mniej oczywiste: z kasztanów jadalnych, fasoli i ciecierzycy, z amarantusa.

 

 

Składniki: 250g cukinii, 1 jajko (najlepiej od kur z tradycyjnego chowu), 2-3 łyżki mąki z kasztanów, 8 łyżek "bułki tartej" z ciecierzycy (wystarczy zmielić w młynku do kawy lub termomiksie suche ziarna), 2 ząbki czosnku (jeden do dressingu, drugi do panierki), olej słonecznikowy lub masło klarowane do smażenia, plus sałata z dressingiem (olej, ocet winny/sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zioła do smaku) i kilkoma łyżkami ugotowanymi ziaren ciecierzycy, sól kamienna bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, bertram, galgant.


Ziarna ciecierzycy moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej zalać je na noc), potem odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, soląc pod koniec gotowania.

Cukinię myjemy, kroimy pod skosem na cienkie, długie plastry, solimy i odkładamy.

Suchą ciecierzycę (nie tę namoczoną czy ugotowaną!) mielimy w młynku do kawy lub thermomiksie na "bułkę tartą" (można też użyć mąki z ciecierzycy lub fasoli, ale panierka będzie wtedy mniej chrupiąca).

Sałatę myjemy i osuszamy. Z oleju, octu winnego (soku z cytryny, czosnku) i ziół przyrządzamy winegret. Doprawiamy go solą i pieprzem, odstawiamy na bok.

Jajko mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprzu, bertram, macierzanka, przeciśnięty przez praskę czosnek). Plastry cukinii obtaczamy lekko w mące z kasztanów jadalnych, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, solidnie dociskając całość w panierce. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na złoto-brązowo. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy z sałatą polaną winegretem i posypaną kulkami gotowanej cieciorki.

 

W wersji tradycyjnej można użyć orkiszowej mąki, bułki tartej i gotowanych ziaren orkiszu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium