
Opis
Typ 405 to mąka najjaśniejsza - wytwarza się ją poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Jest niezwykle delikatna w smaku i strukturze, dlatego doskonale nadaje się np. do biszkoptów, kisieli oraz innych ciast i deserów lub do stosowania w kuchni dla dzieci. Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*.
Produkt zawiera gluten.
*Certyfikat „Orkisz według doktora Hertzki”
Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału |
tzw. biszkoptowe |
200-450 |
Mąki białe, średniego przemiału |
tzw. uniwersalne |
500-700 |
Mąki białe, grubego przemiału |
tzw. chlebowe |
1000-1300 |
Mąki ciemne, grubego przemiału |
tzw. pełnoziarniste |
1500-1800 |
Mąki ciemne, grubego przemiału |
tzw. razowe |
2000 |
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Przykładowy przepis: Orkiszowa tarta cytrynowa
Kraj pochodzenia: Niemcy
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (2)
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Agnieszka
Doskonała do ciast. Polecam
Maria Szatkowska
Produkt wysokiej jakości, doskonała do ciast. Polecam
Mąka orkiszowa typ 405 1kg Geisingen
towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days