Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z białej fasoli 0
Sałatka z białej fasoli

Dieta fasolowa? Jak najbardziej – wystarczy codziennie zjeść 3 łyżki fasoli bezpośrednio przed posiłkiem, by schudnąć i ustabilizować poziom cukru we krwi.

Fasola jest cennym źródłem białka i skrobi opornej oraz zawiera wiele innych rodzajów błonnika, karmiąc naszą florę jelitową. A wiedzieliście, że pasta tahini podnosi walory smakowe fasoli?


Składniki:

  • 30dag świeżej fasoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pół łyżeczki suszonej szałwii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub konopnego,
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa),
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.


Fasolę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim, studzimy. Cebulę tniemy w piórka.

Robimy dressing wrzucając do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, tahini i mieszamy. Dodajemy olej, ocet, sporą ilość soli i pieprzu, mieszamy na gadki sos. Jeśli wychodzi za gęsty, dolewamy trochę zimnej wody.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, szklimy cebulę, dodajemy szałwię, fasolę i chwilę przesmażamy.

Przekładamy na talerz, polewamy dressingiem i ostrożnie mieszamy, żeby nie zgnieść fasolek.

Można posypać natkę pietruszki lub świeżymi listkami szałwii.

 

Rada: poza sezonem można użyć suszonej fasoli, uprzednio namoczonej przez noc w zimnej wodzie, można też całość zblendować na kanapkową pastę. Szczególnie cenne są jej ciemne odmiany.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium