Dieta fasolowa? Jak najbardziej – wystarczy codziennie zjeść 3 łyżki fasoli bezpośrednio przed posiłkiem, by schudnąć i ustabilizować poziom cukru we krwi.
Fasola jest cennym źródłem białka i skrobi opornej oraz zawiera wiele innych rodzajów błonnika, karmiąc naszą florę jelitową. A wiedzieliście, że pasta tahini podnosi walory smakowe fasoli?
Składniki:
- 30dag świeżej fasoli,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pół łyżeczki suszonej szałwii,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub konopnego,
- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa),
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Fasolę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim, studzimy. Cebulę tniemy w piórka.
Robimy dressing wrzucając do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, tahini i mieszamy. Dodajemy olej, ocet, sporą ilość soli i pieprzu, mieszamy na gadki sos. Jeśli wychodzi za gęsty, dolewamy trochę zimnej wody.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, szklimy cebulę, dodajemy szałwię, fasolę i chwilę przesmażamy.
Przekładamy na talerz, polewamy dressingiem i ostrożnie mieszamy, żeby nie zgnieść fasolek.
Można posypać natkę pietruszki lub świeżymi listkami szałwii.
Rada: poza sezonem można użyć suszonej fasoli, uprzednio namoczonej przez noc w zimnej wodzie, można też całość zblendować na kanapkową pastę. Szczególnie cenne są jej ciemne odmiany.
Dorota Jurczak
Sałatka z białej fasolki jest przedobra, po prostu super mniamiejsce. , mniam☺ Dziękuję za przepis. Pozdrawiam