Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z białej fasoli 0
Sałatka z białej fasoli

Dieta fasolowa? Jak najbardziej – wystarczy codziennie zjeść 3 łyżki fasoli bezpośrednio przed posiłkiem, by schudnąć i ustabilizować poziom cukru we krwi.

Fasola jest cennym źródłem białka i skrobi opornej oraz zawiera wiele innych rodzajów błonnika, karmiąc naszą florę jelitową. A wiedzieliście, że pasta tahini podnosi walory smakowe fasoli?


Składniki:

  • 30dag świeżej fasoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pół łyżeczki suszonej szałwii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub konopnego,
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa),
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.


Fasolę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim, studzimy. Cebulę tniemy w piórka.

Robimy dressing wrzucając do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, tahini i mieszamy. Dodajemy olej, ocet, sporą ilość soli i pieprzu, mieszamy na gadki sos. Jeśli wychodzi za gęsty, dolewamy trochę zimnej wody.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, szklimy cebulę, dodajemy szałwię, fasolę i chwilę przesmażamy.

Przekładamy na talerz, polewamy dressingiem i ostrożnie mieszamy, żeby nie zgnieść fasolek.

Można posypać natkę pietruszki lub świeżymi listkami szałwii.

 

Rada: poza sezonem można użyć suszonej fasoli, uprzednio namoczonej przez noc w zimnej wodzie, można też całość zblendować na kanapkową pastę. Szczególnie cenne są jej ciemne odmiany.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium