Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej i dyni 0
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej i dyni

Kasztan jadalny jest zalecany przez Hildegardę przy wszelkiego typu osłabieniach. Najwygodniej jest kupić mąkę kasztanową i mieszać ją z orkiszową, co nadaje wypiekom orzechowy posmak. Dziś polecamy Waszej uwadze bezglutenowe placuszki z pieczoną dynią i korzennymi przyprawami. Prosty przepis na zdrowie wg św. Hildegardy. Doprawione korzennie mają nie tylko działanie odżywcze, ale również rozgrzewają. 

Składniki: 1/2 szklanki mąki kasztanowej (przesianej, bo lubi się zbrylać), 1 duże jajko od kury z naturalnego chowu, 1 nieubita szklanka dobrze odciśniętego puree z pieczonej dyni (pieczemy ją do miękkości i zgniatamy widelcem), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 2 szczypty galgantu, 1 łyżeczkę skórki startej z niewoskowanej pomarańczy, masło klarowane do smażenia.

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Dodajemy zgniecioną, pieczoną dynię i znowu mieszamy.

Na rozgrzanej patelni topimy tłuszcz i kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron aż lekko się przyrumienią. Osączamy na ręczniku papierowym.

Możemy podać z dynią i migdałami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium