
Kasztan jadalny jest zalecany przez Hildegardę przy wszelkiego typu osłabieniach. Najwygodniej jest kupić mąkę kasztanową i mieszać ją z orkiszową, co nadaje wypiekom orzechowy posmak. Dziś polecamy Waszej uwadze bezglutenowe placuszki z pieczoną dynią i korzennymi przyprawami. Prosty przepis na zdrowie wg św. Hildegardy. Doprawione korzennie mają nie tylko działanie odżywcze, ale również rozgrzewają.
Składniki: 1/2 szklanki mąki kasztanowej (przesianej, bo lubi się zbrylać), 1 duże jajko od kury z naturalnego chowu, 1 nieubita szklanka dobrze odciśniętego puree z pieczonej dyni (pieczemy ją do miękkości i zgniatamy widelcem), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 2 szczypty galgantu, 1 łyżeczkę skórki startej z niewoskowanej pomarańczy, masło klarowane do smażenia.
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Dodajemy zgniecioną, pieczoną dynię i znowu mieszamy.
Na rozgrzanej patelni topimy tłuszcz i kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron aż lekko się przyrumienią. Osączamy na ręczniku papierowym.
Możemy podać z dynią i migdałami.