Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej i dyni 0
Bezglutenowe placuszki z mąki kasztanowej i dyni

Kasztan jadalny jest zalecany przez Hildegardę przy wszelkiego typu osłabieniach. Najwygodniej jest kupić mąkę kasztanową i mieszać ją z orkiszową, co nadaje wypiekom orzechowy posmak. Dziś polecamy Waszej uwadze bezglutenowe placuszki z pieczoną dynią i korzennymi przyprawami. Prosty przepis na zdrowie wg św. Hildegardy. Doprawione korzennie mają nie tylko działanie odżywcze, ale również rozgrzewają. 

Składniki: 1/2 szklanki mąki kasztanowej (przesianej, bo lubi się zbrylać), 1 duże jajko od kury z naturalnego chowu, 1 nieubita szklanka dobrze odciśniętego puree z pieczonej dyni (pieczemy ją do miękkości i zgniatamy widelcem), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, 2 szczypty galgantu, 1 łyżeczkę skórki startej z niewoskowanej pomarańczy, masło klarowane do smażenia.

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Dodajemy zgniecioną, pieczoną dynię i znowu mieszamy.

Na rozgrzanej patelni topimy tłuszcz i kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron aż lekko się przyrumienią. Osączamy na ręczniku papierowym.

Możemy podać z dynią i migdałami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium