Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bułki owsiane na zakwasie z wiśniami 0
Bułki owsiane na zakwasie z wiśniami

Owies jest ciepły i smaczny, zapewnia wesołe usposobienie, jasny i bystry umysł, dobra cerę i zdrowe ciało – jak pisze św. Hildegarda. Aby mogli go jeść również chorzy, proponujemy do bułeczek dodać orkiszową mąkę i zakwas. Tak powstaną pyszne bułeczki. U nas z nadzieniem.

Jeśli macie pod ręką maliny, wiśnie czy jeżyny nie zawahajcie się ich użyć.


Składniki:

  • 150g (solidne pół szklanki) aktywnego zakwasu orkiszowego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej,
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych (półtorej łyżeczki),
  • 300g jasnej mąki orkiszowej (2 szklanki),
  • 100g mąki owsianej lub zmielonych w młynku płatków owsianych (1 szklanka),
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka jasnego miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki płatków owsianych drobnych,
  • na wierzch mleko (może być roślinne) do posmarowania i płatki owsiane do posypania.

Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Dodajemy olej, miód, sól i stopniowo mąkę orkiszową i owsianą. Wyrabiamy gładkie ciasto, pod koniec dodając jeszcze płatki owsiane. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub trochę dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Posmarowanymi olejem dłońmi rwiemy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki. Możemy w środek nałożyć po łyżce wiśni, malin czy jeżyn. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (bułeczki urosną w piekarniku). Smarujemy je mlekiem i posypujemy płatkami.

Pieczemy w 230 stopniach około 12-15 minut, aż się zrumienią. Studzimy na kratce kuchennej.

Pyszne z migdałowym mlekiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium