Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bułki owsiane na zakwasie z wiśniami 0
Bułki owsiane na zakwasie z wiśniami

Owies jest ciepły i smaczny, zapewnia wesołe usposobienie, jasny i bystry umysł, dobra cerę i zdrowe ciało – jak pisze św. Hildegarda. Aby mogli go jeść również chorzy, proponujemy do bułeczek dodać orkiszową mąkę i zakwas. Tak powstaną pyszne bułeczki. U nas z nadzieniem.

Jeśli macie pod ręką maliny, wiśnie czy jeżyny nie zawahajcie się ich użyć.


Składniki:

  • 150g (solidne pół szklanki) aktywnego zakwasu orkiszowego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej,
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych (półtorej łyżeczki),
  • 300g jasnej mąki orkiszowej (2 szklanki),
  • 100g mąki owsianej lub zmielonych w młynku płatków owsianych (1 szklanka),
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka jasnego miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki płatków owsianych drobnych,
  • na wierzch mleko (może być roślinne) do posmarowania i płatki owsiane do posypania.

Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami. Dodajemy olej, miód, sól i stopniowo mąkę orkiszową i owsianą. Wyrabiamy gładkie ciasto, pod koniec dodając jeszcze płatki owsiane. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub trochę dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Posmarowanymi olejem dłońmi rwiemy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki. Możemy w środek nałożyć po łyżce wiśni, malin czy jeżyn. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (bułeczki urosną w piekarniku). Smarujemy je mlekiem i posypujemy płatkami.

Pieczemy w 230 stopniach około 12-15 minut, aż się zrumienią. Studzimy na kratce kuchennej.

Pyszne z migdałowym mlekiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium