Promocje
PILOGRIP 25 g Pelargonia w tabl KRÓTKI TERMIN
PILOGRIP 25 g Pelargonia w tabl KRÓTKI TERMIN
39,90 zł 20,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Buraczki glazurowane z wiśniami 0
Buraczki glazurowane z wiśniami

Z kamforowym pieprzem kubeba i pikantnym galgantem. Na miodzie, z octem winnym i miętą. Św Hildegarda radzi, by miód odszumować, czyli zebrać „szumy”, które zbierają się na wierzchu podczas jego podgrzewania. Glazurowane buraczki świetnie smakują z drobiem z rusztu lub dziczyzną.

Na to aromatyczne danie będą nam potrzebne:

  • 4-5 czerwonych buraczków,
  • 2 łyżki miodu lipowego lub akacjowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szklanki octu winnego (ok. 50 ml),
  • 150g wiśni, wydrylowanych,
  • pieprz kubeba i galgant do smaku.
  • świeża mięta do dekoracji.


Wyszorowane buraki wkładamy do szklanego żaroodpornego zamykanego naczynia. Pieczemy w 180 stopniach półtorej godziny. Można przy tej okazji upiec więcej do innych dań lub w osobnym naczyniu wstawić inne warzywa korzeniowe. Jak będą miękkie studzimy, obieramy ze skórki i tniemy na kawałki.

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy aż zacznie się pienić, dodajemy pokrojony czosnek, pieprz kubeba i galgant. Następnie zalewamy octem. Całość ma się zagotować, lekko odparować i zgęstnieć.


Do tak przygotowanego syropu dodajemy wiśnie, chwilę podgrzewamy i dodajemy buraki. Doprawiamy odrobiną soli, dekorujemy miętą.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium