Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Buraczki glazurowane z wiśniami 0
Buraczki glazurowane z wiśniami

Z kamforowym pieprzem kubeba i pikantnym galgantem. Na miodzie, z octem winnym i miętą. Św Hildegarda radzi, by miód odszumować, czyli zebrać „szumy”, które zbierają się na wierzchu podczas jego podgrzewania. Glazurowane buraczki świetnie smakują z drobiem z rusztu lub dziczyzną.

Na to aromatyczne danie będą nam potrzebne:

  • 4-5 czerwonych buraczków,
  • 2 łyżki miodu lipowego lub akacjowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szklanki octu winnego (ok. 50 ml),
  • 150g wiśni, wydrylowanych,
  • pieprz kubeba i galgant do smaku.
  • świeża mięta do dekoracji.


Wyszorowane buraki wkładamy do szklanego żaroodpornego zamykanego naczynia. Pieczemy w 180 stopniach półtorej godziny. Można przy tej okazji upiec więcej do innych dań lub w osobnym naczyniu wstawić inne warzywa korzeniowe. Jak będą miękkie studzimy, obieramy ze skórki i tniemy na kawałki.

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy aż zacznie się pienić, dodajemy pokrojony czosnek, pieprz kubeba i galgant. Następnie zalewamy octem. Całość ma się zagotować, lekko odparować i zgęstnieć.


Do tak przygotowanego syropu dodajemy wiśnie, chwilę podgrzewamy i dodajemy buraki. Doprawiamy odrobiną soli, dekorujemy miętą.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium