Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Darmowa dostawa z Orlen Paczką od 190 zł

Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł
0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 190.01zł

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Buraczki glazurowane z wiśniami 0
Buraczki glazurowane z wiśniami

Z kamforowym pieprzem kubeba i pikantnym galgantem. Na miodzie, z octem winnym i miętą. Św Hildegarda radzi, by miód odszumować, czyli zebrać „szumy”, które zbierają się na wierzchu podczas jego podgrzewania. Glazurowane buraczki świetnie smakują z drobiem z rusztu lub dziczyzną.

Na to aromatyczne danie będą nam potrzebne:

  • 4-5 czerwonych buraczków,
  • 2 łyżki miodu lipowego lub akacjowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szklanki octu winnego (ok. 50 ml),
  • 150g wiśni, wydrylowanych,
  • pieprz kubeba i galgant do smaku.
  • świeża mięta do dekoracji.


Wyszorowane buraki wkładamy do szklanego żaroodpornego zamykanego naczynia. Pieczemy w 180 stopniach półtorej godziny. Można przy tej okazji upiec więcej do innych dań lub w osobnym naczyniu wstawić inne warzywa korzeniowe. Jak będą miękkie studzimy, obieramy ze skórki i tniemy na kawałki.

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy aż zacznie się pienić, dodajemy pokrojony czosnek, pieprz kubeba i galgant. Następnie zalewamy octem. Całość ma się zagotować, lekko odparować i zgęstnieć.


Do tak przygotowanego syropu dodajemy wiśnie, chwilę podgrzewamy i dodajemy buraki. Doprawiamy odrobiną soli, dekorujemy miętą.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium