Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czekoburaczek z czarnymi porzeczkami 0
Czekoburaczek z czarnymi porzeczkami

Trudno się zorientować, że ciasto jest z buraka, smakuje bardzo czekoladowo, po prostu pysznie! Czarne porzeczki świetnie przełamują tę słodycz.

Św. Hildegarda co prawda czekolady nie znała, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na użycie jej gorzkiej odmiany.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka surowego cukru trzcinowego,
  • 1 masło (200g),
  • 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej,
  • 2 nieubite szklanki drobno startego buraka bez soku (najlepiej osączonego na sicie, uwaga! - wcześniej ugotowanego, można kupić od razu parowane),
  • 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia (z kamieniem winnym),
  • 1 łyżeczkę sody,
  • 1 czekoladę gorzką drobno pokrojoną,
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao,
  • opcjonalnie szczypta prawdziwej wanilii,
  • 100g kandyzowanych czarnych porzeczek (żurawin albo aronii).


Jajka ubijamy z cukrem i kakao na puszysto. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z przyprawami, proszkiem i sodą.

Stopniowo wsypujemy mąkę do masy jajecznej, mieszamy, a następnie łączymy wszystko ze startymi warzywami, czekoladą i porzeczkami.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy około godzinę w 200 stopniach (do tak zwanego suchego patyczka).


Rada:
podobne ciasto można zrobić z marchwi albo z dyni, radzę wtedy użyć korzennych przypraw: galgantu, cynamonu i goździków, rezygnując z wanilii, kakao i czekolady.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium