Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
17,90 zł 14,00 zł
szt.
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czekoburaczek z czarnymi porzeczkami 0
Czekoburaczek z czarnymi porzeczkami

Trudno się zorientować, że ciasto jest z buraka, smakuje bardzo czekoladowo, po prostu pysznie! Czarne porzeczki świetnie przełamują tę słodycz.

Św. Hildegarda co prawda czekolady nie znała, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na użycie jej gorzkiej odmiany.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka surowego cukru trzcinowego,
  • 1 masło (200g),
  • 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej,
  • 2 nieubite szklanki drobno startego buraka bez soku (najlepiej osączonego na sicie, uwaga! - wcześniej ugotowanego, można kupić od razu parowane),
  • 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia (z kamieniem winnym),
  • 1 łyżeczkę sody,
  • 1 czekoladę gorzką drobno pokrojoną,
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao,
  • opcjonalnie szczypta prawdziwej wanilii,
  • 100g kandyzowanych czarnych porzeczek (żurawin albo aronii).


Jajka ubijamy z cukrem i kakao na puszysto. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z przyprawami, proszkiem i sodą.

Stopniowo wsypujemy mąkę do masy jajecznej, mieszamy, a następnie łączymy wszystko ze startymi warzywami, czekoladą i porzeczkami.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy około godzinę w 200 stopniach (do tak zwanego suchego patyczka).


Rada:
podobne ciasto można zrobić z marchwi albo z dyni, radzę wtedy użyć korzennych przypraw: galgantu, cynamonu i goździków, rezygnując z wanilii, kakao i czekolady.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium