Sok czy nektar z dyni „dobrej dla zdrowych i chorych” – jak zapewnia nasza Mniszka z Bingen – jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera związki karotenoidowe, charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi.
Napoje dyniowe są więc dobre zarówno dla Maluszków, jak i osób starszych. Można również na nich ugotować poranną orkiszankę czy zupę.
Kto ma sokowirówkę lub wyciskarkę może przygotować sok z dyni. Dobrze jest przed podaniem ogrzać go odrobiną ciepłej wody. Można też zetrzeć dynię na tarce i ugotować z niej kompot a potem zblendować i ewentualnie przetrzeć przez sito.
Dobrym dodatkiem do dyniowych napojów są przyprawy korzenne: cynamon, galgant, gożdziki plus szczypta gałki muszkatołowej. Smak dyni dobrze komponuje się również z marchwią i jabkiem (słynne BoboFruty), a także z pomarańczą.
Korzenny syrop z dyni robimy podgrzewając nektar z korzennymi przyprawami i odrobiną cukru trzcinowego tak długo, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Jest świetnym dodatkiem do kawy orkiszowej.
Po wymieszaniu pół na pół z mlekiem wlewamy do zaparzonej kawy (alergicy mogą użyć mleka koziego lub napojów roślinnych, polecamy zwłaszcza „mleko” migdałowe, owsiane lub orkiszowe).
Jako, że kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny, jest to napój nie tylko dla dorosłych.
Smakołyki Angeli
Super pomysł! Serdecznie pozdrawiam, A.