
Naleśniki przygotowujemy mieszając 2 jajka z połową szklanki mleka (alergicy mogą użyć koziego lub migdałowego) i połową szklanki wody oraz szczyptą soli i 200g mąki orkiszowej.
Smażymy na maśle klarowanym z obu stron na złoto. Energetyczny dodatek w postaci bananów i masła migdałowego sprawia, że to ulubione danie dzieci. Można zapakować do szkoły lub na wycieczkę.
Zabiegane mamy też chętnie sięgają po nie do kawy.
Składniki:
-
8 orkiszowych naleśników ,
-
2 banany przekrojone na pół i potem wzdłuż,
-
odrobina soku z cytryny,
-
pasta migdałowa (migdały zmiksowane na masło),
-
tłuszcz kokosowy lub masło klarowane do smażenia.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół i wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na naleśniku układamy ćwiartkę banana i smarujemy go pastą migdałową, naleśnik składamy w kopertę.
Tak przygotowane naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Pycha!
Justyna Ma
są przepyszne