Smaczna i bardzo energetyczna. „Nutella” św. Hildegardy dla chorych i zdrowych. Dobre źródło białka i energii. Zróbcie a może i Wam posmakuje?
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy,
- 4-6 daktyli (ilość w zalezności od tego, czy ma być bardziej czy mniej słodko),
- 2 czubate łyżki masła migdałowego (można też użyć mąki migdałowej,wtedy warto dodać jeszcze odrobinę oleju słonecznikowego lub migdałowego),
- 1,5 łyżki kakao
- prażone płatki migdałów do posypania.
Ciecierzycę moczymy nocą w zimnej wodzie, rano odcedzamy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Daktyle zalewamy wrzątkiem na minimum pół godziny, by zmiękły. Ugotowaną ciecierzycę i miękkie daktyle odcedzamy i blendujemy z kakaem i migdałami (masłem lub mąka plus olej).
Pastę zjadamy na orkiszowym pieczywie posypane prażonymi płatkami migdałów.
Rada: Z tej pasty możemy zrobić też bajaderki. Wystarczy wilgotnymi dłońmi uformować kulki i obtaczyć je w płatkach z kasztanów jadalnych.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.
Bożena Siwek
Jestem bardzo zadowolona że spotkałam produkty św.Hildegardy i mogę z nich korzystać . kupiłam mąkę orkiszową i piekłam chleb jest bardzo dobry .