Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
119,00 zł 113,00 zł
szt.
Etas 60 kaps. KOGEN
Etas 60 kaps. KOGEN
159,00 zł 151,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Habermus pełne ziarna 0
Habermus pełne ziarna

Grysik czy płatki są lżej strawne, za to ziarna (pełne, spiłowane, łamane) mają większą moc. Ich strawność poprawi całonocne moczenie, długie gotowanie oraz odpowiednie przyprawy. Pamiętajmy, by posiłki zjadać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. O galgancie i bertramie wspominałam w poprzednim poście, dodatek nasion babki płesznik dodatkowo wspomoże florę bakteryjną naszych jelit. Pełnoziarniste posiłki należy popijać większą niż zwykle ilością wody.

Składniki: 1 filiżanka dobrze ugotowanych ziaren orkiszu, 1 małe jabłko obrane i pokrojone w słupki, po 2-3 szczypty galgantu, bertramu, cynamonu, soli bez antyzbrylaczy, do posypania nasiona babki płesznik i orzechy włoskie lub migdały.

Jabłko obieramy i kroimy w słupki. Orkisz podgrzewamy z odrobiną wody, dodajemy przyprawy, jabłka i gotujemy chwilę. Można posypać migdałami, orzechami włoskimi, w sezonie pieczonymi malinami/jeżynami.



Jak dobrze ugotować ziarna orkiszu?

Przepłukane ziarna orkiszu zalewamy wodą (w proporcjach 1:3, czyli na jedną miarkę orkiszu dajemy trzy miarki wody), dobrze by wcześniej były namoczone i całość nie zajmowała więcej niż 1/3 garnka, co ułatwia cyrkulację i zapobiega kipieniu. Ziarna gotujemy minimum godzinę - aż zaczną pękać i całkowicie wchłoną wodę. Jeśli w trakcie gotowania woda zbyt szybko nam odparuje - dolewamy odrobinę. Po ugotowaniu trzymamy jeszcze 20 minut pod przykryciem. Jeśli np. ryż orkiszowy (społowane ziarna) ugotujemy wcześniej i porcjami pomrozimy, przygotowanie dania zajmie nam rano dosłownie chwilę. 

Do picia polecamy również herbatkę z dodatkiem kopru włoskiego - do kupienia w naszym sklepie, gdzie zaopatrzycie się również w ziarna, ryż i kasze orkiszowe.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium