Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca 0
Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca

Kilku procentowy udział galgantu w przetworach gwarantuje ich naturalną konserwację, dlatego chętnie dodajemy go do słoików z dynią czy pigwą. Kto nie ma dostępu do pigw, może użyć owoców powszechnie rosnącego u nas pigwowca. Jest mniejszy i kwaśniejszy, ale dodatek słodkich jabłek pozwoli nam zmniejszyć ilość użytego cukru. Kuracja powidłami, dżemem czy galaretką z pigwy/pigwowca jest świetna na reumatyzm. Można kupić gotowy produkt w naszym sklepie, albo uzbroić się w benedyktyńską cierpliwość i zrobić go samemu.

Składniki: pół kilograma owoców pigwowca, 1 kilogram słodkich jabłek, cukru ile kto chce (najlepiej nierafinowanego), skórka pomarańczowa do smaku, galgant.

Pigwowce i jabłka oddzielnie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Potem gotujemy w osobnym garnku pigwowce, w drugim jabłka do miękkości (pigwom zajmuje to więcej czasu, można też nie obiegać im skórki, ale potem trzeba je przetrzeć przez sito). Następnie mieszamy jedne z drugimi, dodajemy cukier do smaku i skórkę pomarańczową, gotujemy jeszcze chwilę i zamykamy w słoiki. Dla pewności dobrze jest je zapasteryzować.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium