Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca 0
Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca

Kilku procentowy udział galgantu w przetworach gwarantuje ich naturalną konserwację, dlatego chętnie dodajemy go do słoików z dynią czy pigwą. Kto nie ma dostępu do pigw, może użyć owoców powszechnie rosnącego u nas pigwowca. Jest mniejszy i kwaśniejszy, ale dodatek słodkich jabłek pozwoli nam zmniejszyć ilość użytego cukru. Kuracja powidłami, dżemem czy galaretką z pigwy/pigwowca jest świetna na reumatyzm. Można kupić gotowy produkt w naszym sklepie, albo uzbroić się w benedyktyńską cierpliwość i zrobić go samemu.

Składniki: pół kilograma owoców pigwowca, 1 kilogram słodkich jabłek, cukru ile kto chce (najlepiej nierafinowanego), skórka pomarańczowa do smaku, galgant.

Pigwowce i jabłka oddzielnie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Potem gotujemy w osobnym garnku pigwowce, w drugim jabłka do miękkości (pigwom zajmuje to więcej czasu, można też nie obiegać im skórki, ale potem trzeba je przetrzeć przez sito). Następnie mieszamy jedne z drugimi, dodajemy cukier do smaku i skórkę pomarańczową, gotujemy jeszcze chwilę i zamykamy w słoiki. Dla pewności dobrze jest je zapasteryzować.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium