Promocje
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa lazania ze szpinakiem 0
Orkiszowa lazania ze szpinakiem

Szpinak wyhodowano z łobody ogrodowej, o której św. Hildegarda pisze, że wspomaga dobre trawienie. Wraz z serkiem kozim i orkiszem będzie wspomagał nasze zdrowie.

Składniki: opakowanie makaronu orkiszowego lasagne (500g), 500g szpinaku, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia, 30g masła śmietankowego do sosu, 2 łyżki mąki orkiszowej, 200ml maślanki, 300g serka twarogowego koziego, sól bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, szczypta gałki muszkatołowej, zioła: hyzop, tymianek, macierzanka, bertram, 15 orzechów włoskich (obranych i pokruszonych), 2-3 łyżki startego parmezanu.

 

 

Przygotowujemy szpinak

Rozgrzewamy masło klarowane w głębokiej patelni, wrzucamy liście szpinaku, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy mieszając na dużym ogniu aż stracą jędrność, przesypujemy ziołami. 

Przygotowujemy beszamel

Rozpuszczamy w rondlu masło, wsypujemy do niego mąkę i rumienimy ją, mieszając (1-2 minuty). Potem wlewamy do rondla maślankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko trzepaczką. Gotujemy 2-3 minuty.

Przygotowujemy makaron

Przygotowujemy wodę w dużym ganku. Na osolony wrzątek wrzucamy prostokąty ciasta na 3 minuty, wyławiamy i układamy pojedynczo na ściereczce. Dobrze jest to robić partiami po 7-10 plastrów. 

Przygotowujemy lazanię

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na spodzie kruszymy trochę orzechów. Na dnie naczynia rozkładamy płaty makaronu (można je układać w jodełkę), smarujemy je cienką warstwą beszamelu, na to kruszymy ser kozi a na wierzch układamy warstwę szpinaku i pokruszone orzechy. Przykrywamy wszystko kolejną warstwą makaronu i powtarzamy kolejne czynności. Trzecią warstwę układamy w ten sam sposób: makaron, sos, serek, szpinak, orzechy. Na wierzchu posypujemy lazanię parmezanem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 30-40 minut. Podajemy od razu.




Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium