Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 126,60 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Sango Koralle, kaspułki, 90 szt,  Echt Vital
Sango Koralle, kaspułki, 90 szt, Echt Vital
89,00 zł 75,50 zł
szt.
Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml (1)
Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml (1)
149,00 zł 126,60 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa lazania ze szpinakiem 0
Orkiszowa lazania ze szpinakiem

Szpinak wyhodowano z łobody ogrodowej, o której św. Hildegarda pisze, że wspomaga dobre trawienie. Wraz z serkiem kozim i orkiszem będzie wspomagał nasze zdrowie.

Składniki: opakowanie makaronu orkiszowego lasagne (500g), 500g szpinaku, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia, 30g masła śmietankowego do sosu, 2 łyżki mąki orkiszowej, 200ml maślanki, 300g serka twarogowego koziego, sól bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, szczypta gałki muszkatołowej, zioła: hyzop, tymianek, macierzanka, bertram, 15 orzechów włoskich (obranych i pokruszonych), 2-3 łyżki startego parmezanu.

 

 

Przygotowujemy szpinak

Rozgrzewamy masło klarowane w głębokiej patelni, wrzucamy liście szpinaku, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy mieszając na dużym ogniu aż stracą jędrność, przesypujemy ziołami. 

Przygotowujemy beszamel

Rozpuszczamy w rondlu masło, wsypujemy do niego mąkę i rumienimy ją, mieszając (1-2 minuty). Potem wlewamy do rondla maślankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko trzepaczką. Gotujemy 2-3 minuty.

Przygotowujemy makaron

Przygotowujemy wodę w dużym ganku. Na osolony wrzątek wrzucamy prostokąty ciasta na 3 minuty, wyławiamy i układamy pojedynczo na ściereczce. Dobrze jest to robić partiami po 7-10 plastrów. 

Przygotowujemy lazanię

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na spodzie kruszymy trochę orzechów. Na dnie naczynia rozkładamy płaty makaronu (można je układać w jodełkę), smarujemy je cienką warstwą beszamelu, na to kruszymy ser kozi a na wierzch układamy warstwę szpinaku i pokruszone orzechy. Przykrywamy wszystko kolejną warstwą makaronu i powtarzamy kolejne czynności. Trzecią warstwę układamy w ten sam sposób: makaron, sos, serek, szpinak, orzechy. Na wierzchu posypujemy lazanię parmezanem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 30-40 minut. Podajemy od razu.




Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium