
Szpinak wyhodowano z łobody ogrodowej, o której św. Hildegarda pisze, że wspomaga dobre trawienie. Wraz z serkiem kozim i orkiszem będzie wspomagał nasze zdrowie.
Składniki: opakowanie makaronu orkiszowego lasagne (500g), 500g szpinaku, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia, 30g masła śmietankowego do sosu, 2 łyżki mąki orkiszowej, 200ml maślanki, 300g serka twarogowego koziego, sól bez antyzbrylaczy, pieprz kubeba, szczypta gałki muszkatołowej, zioła: hyzop, tymianek, macierzanka, bertram, 15 orzechów włoskich (obranych i pokruszonych), 2-3 łyżki startego parmezanu.
Przygotowujemy szpinak
Rozgrzewamy masło klarowane w głębokiej patelni, wrzucamy liście szpinaku, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy mieszając na dużym ogniu aż stracą jędrność, przesypujemy ziołami.
Przygotowujemy beszamel
Rozpuszczamy w rondlu masło, wsypujemy do niego mąkę i rumienimy ją, mieszając (1-2 minuty). Potem wlewamy do rondla maślankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko trzepaczką. Gotujemy 2-3 minuty.
Przygotowujemy makaron
Przygotowujemy wodę w dużym ganku. Na osolony wrzątek wrzucamy prostokąty ciasta na 3 minuty, wyławiamy i układamy pojedynczo na ściereczce. Dobrze jest to robić partiami po 7-10 plastrów.
Przygotowujemy lazanię
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na spodzie kruszymy trochę orzechów. Na dnie naczynia rozkładamy płaty makaronu (można je układać w jodełkę), smarujemy je cienką warstwą beszamelu, na to kruszymy ser kozi a na wierzch układamy warstwę szpinaku i pokruszone orzechy. Przykrywamy wszystko kolejną warstwą makaronu i powtarzamy kolejne czynności. Trzecią warstwę układamy w ten sam sposób: makaron, sos, serek, szpinak, orzechy. Na wierzchu posypujemy lazanię parmezanem. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 30-40 minut. Podajemy od razu.