Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czekoburaczek z macierzanką - pyszne ciasto 0
Czekoburaczek z macierzanką - pyszne ciasto

Jeśli nie znacie jeszcze tej pysznej formy przemytu buraka, to koniecznie musicie ją wypróbować. Burak aromatyzowany macierzanką i z dodatkiem czekolady smakuje bardzo odświętnie. Św. Hildegarda co prawda nie wspomina o czekoladzie czy kakao, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie ich użyć, zwłaszcza w towarzystwie takich znakomitości jak buraki, dynia czy kasztany jadalne.

 

Składniki: 500g buraków, kostka masła (200g), 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g, 70%), 3 jajka z naturalnego chowu, 1 łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej, 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej, 2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, półtora szklanki surowego cukru trzcinowego, 1 łyżeczka suszonej macierzanki, puder trzcinowy do posypania.

 

Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i ucieramy na grubej tarce, następnie przesypujemy je macierzanką (w sklepie czasem można kupić gotowe - parowane buraki).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formy do ciasta (tortownica 24-28 cm lub inne) smarujemy masłem i wysypujemy orkiszową bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż składniki się połączą na gładką masę. Do dużej miski wkładamy wszystkie mokre składniki: tarte buraki, masę maślano-czekoladową (mieszamy), roztrzepane jajka i esencję waniliową. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól. Mieszamy je dokładnie i partiami wsypujemy do mokrych, mieszając. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać trzcinowym pudrem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium