Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe spagetti z sosem z warzyw korzeniowych 0
Orkiszowe spagetti z sosem z warzyw korzeniowych

Poza sezonem pomidory smakują plastikowo a te z puszki trącą aluminium. Święta Hildegarda przychylnie spojrzałaby jedynie na odrobinę przecieru pomidorowego ze słoika. Można jednak "sos pomidorowy" zrobić z selera, pietruszki, marchwi i buraka. Smakuje równie dobrze, a nawet bardziej słowiańsko. Gęsty może służyć nam za pastę kanapkową, rzadszy sprawdza się jako sos na pizzy albo do orkiszowego makaronu. Koniecznie spróbujcie.

 

Składniki: 1 paczka makaronu orkiszowego spaghetti (użyliśmy pełnoziarnistego, bez jaj), cebula, seler, pietruszka, marchew, pieczony lub parowany burak, masło klarowane, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, bertram, macierzanka, kolendra, kumin, sól i pieprz kubeba do smaku.


Seler, pietruszkę, marchew i buraka (ugotowanego, upieczonego lub uparowanego) obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na klarowanym maśle, dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy mieszając, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane miksujemy na sos.


Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku na 7 minut i gotujemy al dente. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Podajemy z sosem, dekorujemy świeżymi listkami ziół lub prażonym słonecznikiem. Zdrowe, pyszne i szybkie danie rekomendowane przez Mniszkę z Bingen.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium