Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Galaretki malinowe z galgantem 0
Galaretki malinowe z galgantem

Święta Hildegarda nie poleca dań zimnych i dań z wieprzowiny. Galaretkę robimy więc korzystając z roślinnej substancji żelującej zwanej agarem (agar-agar). Należy przy tym pamiętać, że możliwości żelujące agaru są dwa razy większe niż żelatyny (wystarczy 2g na 250ml płynu, w praktyce maksymalnie 2 płaskie łyżeczki na pół litra soku), inaczej też się go przygotowuje. Po pierwsze zawsze mieszamy go z zimnymi płynami (masami), a potem zagotowujemy do temperatury co najmniej 90 stopni (w praktyce aż płyn zacznie wrzeć). Galaretka z agarem gęstnieje stygnąc (gdy osiągnie temperaturę około 40 stopni), co oznacza, że potrawy z agarem nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej i nie musimy ich trzymać w lodówce. Co ciekawe agar ścina się również tam, gdzie żelatyna nie daje rady: z sokiem ananasowym i z kiwi.

Składniki: 2 szklanki soku z malin (żurawin, derenia), surowy cukier trzcinowy do smaku, 2-3 szczypty galgantu i 2 płaskie łyżeczki roślinnej żelatyny agar-agar.

Do zimnego soku (dosłodzonego do smaku) dodajemy galgant i agar, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Przelewamy do foremek i studzimy 4 godziny w temperaturze pokojowej. Pyszna świąteczna słodycz.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium