Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Flaki z boczniaków 0
Flaki z boczniaków

Flaki wołowe (po wyeliminowaniu pora) św. Hildegarda zaakceptowałaby. My proponujemy jednak danie jarskie. Mniszka z Bingen – mimo że nie była grzybofilką - polecała boczniaki i to one posłużą nam do przygotowania flaków. Dzięki zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm uważane są za grzyby lecznicze. Warto jadać je regularnie. Obtoczone w jajku i orkiszowej bułce tartej świetnie imitują kotlety schabowe. Sezon na nie kończy się w lutym, więc spieszmy się.

Składniki:2 litry bulionu warzywnego gotowanego bez pora, za to z podwójną ilością cebuli lub z fenkułem, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka macierzanki, bluszczyku kurdybanku lub bertramu, gałązka lubczyku, 500g boczniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), pół małego selera (bulwa), 1 duża cebula, 3 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku.

Boczniaki płuczemy (uwaga, są kruche i łatwo nasiąkają wodą) i kroimy na paski. Warzywa obieramy i kroimy: marchew i pietruszkę w krążki, seler w kostkę, cebulę w piórka. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę, warzywa i boczniaki, wrzucając je właśnie w tej kolejności (czas smażenia to około 10 minut). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość zalewamy bulionem, do którego dodajemy wszystkie przyprawy oraz zioła. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, pod koniec doprawiając jeszcze solą i pieprzem (opcjonalnie można dać też odrobinę papryki w proszku słodkiej i pikantnej, choć niekoniecznie jeśli danie ma być w pełni hildegardiańskie).

Po przyprawy i zioła zapraszamy do sklepu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium