Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Flaki z boczniaków 0
Flaki z boczniaków

Flaki wołowe (po wyeliminowaniu pora) św. Hildegarda zaakceptowałaby. My proponujemy jednak danie jarskie. Mniszka z Bingen – mimo że nie była grzybofilką - polecała boczniaki i to one posłużą nam do przygotowania flaków. Dzięki zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm uważane są za grzyby lecznicze. Warto jadać je regularnie. Obtoczone w jajku i orkiszowej bułce tartej świetnie imitują kotlety schabowe. Sezon na nie kończy się w lutym, więc spieszmy się.

Składniki:2 litry bulionu warzywnego gotowanego bez pora, za to z podwójną ilością cebuli lub z fenkułem, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka macierzanki, bluszczyku kurdybanku lub bertramu, gałązka lubczyku, 500g boczniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), pół małego selera (bulwa), 1 duża cebula, 3 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku.

Boczniaki płuczemy (uwaga, są kruche i łatwo nasiąkają wodą) i kroimy na paski. Warzywa obieramy i kroimy: marchew i pietruszkę w krążki, seler w kostkę, cebulę w piórka. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę, warzywa i boczniaki, wrzucając je właśnie w tej kolejności (czas smażenia to około 10 minut). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość zalewamy bulionem, do którego dodajemy wszystkie przyprawy oraz zioła. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, pod koniec doprawiając jeszcze solą i pieprzem (opcjonalnie można dać też odrobinę papryki w proszku słodkiej i pikantnej, choć niekoniecznie jeśli danie ma być w pełni hildegardiańskie).

Po przyprawy i zioła zapraszamy do sklepu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium