Newsletter
 
Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupy na wynos - krem z gruszki i z pietruszki 0
Zupy na wynos - krem z gruszki i z pietruszki

Święta Hildegarda radzi, by gruszek nie jeść na surowo. Za to podpieczone lub obgotowane (wodę z gotowania odlewamy), można. Do gruszek świetnie pasują pietruszki - smakowo to świetny duet.

Składniki: 1-2 gruszki, 3-4 pietruszki (proporcje gruszek i pietruszek zależą od tego czy wolimy więcej nutek słodkich, czy korzennych), 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżeczka bertramu lub bluszczyka kurdybanka i soli, 500ml wywaru warzywnego lub rosołu, na wierzch: garść pestek słonecznika i 1 mała cukinia.

Gruszki i pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy masłem klarowanym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 20-30 minut.

W tym czasie pestki słonecznika prażymy na suchej patelni a potem umytą cukinię tniemy mandoliną na paski i przesmażamy krótko na maśle klarowanym.

Upieczone gruszkę i pietruszkę zalewamy wywarem, podgrzewamy i miksujemy na krem

Do termosu nakładamy zupę – krem, na wierzch wkładamy zwinięte paski cukinii i ziarna słonecznika.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium