Lekkie przekąski na karnawał? Proszę bardzo – krem z batatów i dyni oraz z gruszek i pietruszek można podać w szklankach. Do tego fantazyjne roladki.
Składniki: 2 cukinie, 2 fenkuły, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oleju słonecznikowego, masło klarowane do smażenia, 1 łyżka ziół św. Hildegardy do sałatek, sól i pieprz kubeba do smaku.
Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej szerokim nożem szczelinowym, tzw. mandoliną). Solimy i smażymy krótko z obu stron na maśle klarowanym. Osączamy na papierowym ręczniku.
Koper włoski (fenkuł) obieramy z twardej zewnętrznej warstwy i kroimy w cienkie paski. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
W misce łączymy jogurt z olejem, pastą sezamową, resztą soku z cytryny i ziołami św. Hildegardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Każdy kawałek cukinii smarujemy sosem (jeśli są cienkie możemy użyć dwóch kawałków nałożonych na siebie warstwowo tak, by jeden lekko nachodził na drugi). Następnie układamy na niej fenkuły i zwijamy w roladki (możemy spiąć np. wykałaczką). Roladki układamy na talerzu.