Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Roladki z cukinii i fenkułu 0
Roladki z cukinii i fenkułu

Lekkie przekąski na karnawał? Proszę bardzo – krem z batatów i dyni oraz z gruszek i pietruszek można podać w szklankach. Do tego fantazyjne roladki.

Składniki: 2 cukinie, 2 fenkuły, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oleju słonecznikowego, masło klarowane do smażenia, 1 łyżka ziół św. Hildegardy do sałatek, sól i pieprz kubeba do smaku.

Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej szerokim nożem szczelinowym, tzw. mandoliną). Solimy i smażymy krótko z obu stron na maśle klarowanym. Osączamy na papierowym ręczniku.

Koper włoski (fenkuł) obieramy z twardej zewnętrznej warstwy i kroimy w cienkie paski. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

W misce łączymy jogurt z olejem, pastą sezamową, resztą soku z cytryny i ziołami św. Hildegardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każdy kawałek cukinii smarujemy sosem (jeśli są cienkie możemy użyć dwóch kawałków nałożonych na siebie warstwowo tak, by jeden lekko nachodził na drugi). Następnie układamy na niej fenkuły i zwijamy w roladki (możemy spiąć np. wykałaczką). Roladki układamy na talerzu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium