Newsletter
 
Promocje
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Roladki z cukinii i fenkułu 0
Roladki z cukinii i fenkułu

Lekkie przekąski na karnawał? Proszę bardzo – krem z batatów i dyni oraz z gruszek i pietruszek można podać w szklankach. Do tego fantazyjne roladki.

Składniki: 2 cukinie, 2 fenkuły, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oleju słonecznikowego, masło klarowane do smażenia, 1 łyżka ziół św. Hildegardy do sałatek, sól i pieprz kubeba do smaku.

Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej szerokim nożem szczelinowym, tzw. mandoliną). Solimy i smażymy krótko z obu stron na maśle klarowanym. Osączamy na papierowym ręczniku.

Koper włoski (fenkuł) obieramy z twardej zewnętrznej warstwy i kroimy w cienkie paski. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

W misce łączymy jogurt z olejem, pastą sezamową, resztą soku z cytryny i ziołami św. Hildegardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każdy kawałek cukinii smarujemy sosem (jeśli są cienkie możemy użyć dwóch kawałków nałożonych na siebie warstwowo tak, by jeden lekko nachodził na drugi). Następnie układamy na niej fenkuły i zwijamy w roladki (możemy spiąć np. wykałaczką). Roladki układamy na talerzu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium