Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dyniowo-ziołowa szakszuka 0
Dyniowo-ziołowa szakszuka

Szybka, zdrowa zapiekanka, zwana u nas z marokańska szakszuką. Mleko i sery kozie zaliczamy do produktów funkcjonalnych, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dynia zaś jest - dobra dla chorych i zdrowych - pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu i reguluje poziom cukru we krwi.

 

Składniki:

  • 800g dyni (hokkaido nie musimy obierać skórki, ale równie dobra będzie muscat de provance z intensywnie pomarańczowym miąższem lub dynia piżmowa),
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała cukinia (ze skórką),
  • przyprawy: 1 łyżeczka bertramu, 1 łyżeczka galgantu, 1 łyżeczka rozmarynu, sól kamienna i zmielony pieprz kubeba do smaku,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 6 jajek (najlepiej od kur z naturalnego chowu),
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g świeżego sera koziego,
  • pół pęczka natki pietruszki.

 

Dynię i cukinię kroimy w kostkę, marchew w cienkie paski, cebulę w plastry. Tak przygotowane warzywa mieszamy w dużym, żaroodpornym naczyniu z bertramem, galgantem i grubo posiekanym rozmarynem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem kubeba, skrapiamy olejem i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, przyprawiamy solą i wylewamy na podpieczone warzywa. Pieczemy jeszcze 15 minut, po których posypujemy ją skruszonym serem kozim i zapiekamy przez kolejny kwadrans. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Oczywiście serdecznie zapraszamy po zakup leczniczych ziół.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium