Szybka, zdrowa zapiekanka, zwana u nas z marokańska szakszuką. Mleko i sery kozie zaliczamy do produktów funkcjonalnych, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, dynia zaś jest - dobra dla chorych i zdrowych - pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu i reguluje poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 800g dyni (hokkaido nie musimy obierać skórki, ale równie dobra będzie muscat de provance z intensywnie pomarańczowym miąższem lub dynia piżmowa),
- 3 czerwone cebule,
- 2 marchewki,
- 1 mała cukinia (ze skórką),
- przyprawy: 1 łyżeczka bertramu, 1 łyżeczka galgantu, 1 łyżeczka rozmarynu, sól kamienna i zmielony pieprz kubeba do smaku,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 6 jajek (najlepiej od kur z naturalnego chowu),
- 250 ml kwaśnej śmietany,
- 200 ml mleka,
- 200 g świeżego sera koziego,
- pół pęczka natki pietruszki.
Dynię i cukinię kroimy w kostkę, marchew w cienkie paski, cebulę w plastry. Tak przygotowane warzywa mieszamy w dużym, żaroodpornym naczyniu z bertramem, galgantem i grubo posiekanym rozmarynem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem kubeba, skrapiamy olejem i pieczemy pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, przyprawiamy solą i wylewamy na podpieczone warzywa. Pieczemy jeszcze 15 minut, po których posypujemy ją skruszonym serem kozim i zapiekamy przez kolejny kwadrans. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Oczywiście serdecznie zapraszamy po zakup leczniczych ziół.
Aga
Pycha, choć brakuje mi jakiegoś spodu np z kruchego ciasta, żeby się tak nie rozpadało przy wyjmowaniu bo jest dość miękkie. Ale dobre, ser kozi dodaje smaku, zaostrza. Pozdrawiam