
Kiedy czasu jest mało i trzeba szybko przygotować jakąś zdrową przekąskę przesmażka sprawdza się doskonale. Zdrowe danie ekspresowe, wystarczy cukinia i mąka z kasztanów jadalnych. Do tego wege i bez glutenu.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka bertramu,
- 4 łyżki mąki kasztanowej,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z solą, bertramem i mąką i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju/maśle, aż cukiniowa przesmażka nabierze złotawego koloru.
Kto lubi ostrzejsze smaki może sobie pokroić kilka klasterków ostrej papryczki.
Rada: przesmażkę można podać z makaronem i pajdą chleba na zakwasie.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita