Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Produkt dnia
DEZODORANT LILIOWY 50ml
DEZODORANT LILIOWY 50ml
44,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szałowe chipsy szałwiowe 1
Szałowe chipsy szałwiowe

W cieście piwnym, z mąką orkiszową, dobrze przyprawione. W ten sam sposób można usmażyć krążki cebuli lub kwiaty cukinii, choć do tych ostatnich lepiej pasuje słodsze ciasto naleśnikowe.


Składniki:

  • jak najwięcej dużych liści świeżej szałwii (lub cebula pokrojona w grube krążki),
  • pół szklanki piwa (najlepiej orkiszowego),
  • pół szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 405 lub 630),
  • po szczypcie bertramu i galgantu,
  • sól kamienna i pieprz kubeba do smaku,
  • olej słonecznikowy lub masło klarowane dobrej jakości do smażenia.


Do miseczki wlewamy piwo, dodajemy mąkę (nie odwrotnie), cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dodajemy przyprawy. Na patelnię wlewamy olej, tak by przykrył równomiernie dno i mocno rozgrzewamy.

Umyte i osuszone listki szałwii (lub krążki cebuli) zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Osączamy na papierowym ręczniku, zjadamy jeszcze ciepłe.

Komentarze do wpisu (1)

31 marca 2019

Myślisz, że w gofrownicy dałoby radę? Bo mniej tłuszczu bym wtedy użyła. A swoją drogą świetne przepisy i fajny blog. Dziękuję. Powodzenia!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium