Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szałwia w kuchni św. Hildegardy 0
Szałwia w kuchni św. Hildegardy

Pachnie kamforą i eukaliptusem, co wywołuje nieco lekarskie skojarzenia. Świeża ma dodatkowo cytrynowe nuty, które przepadają podczas suszenia. W obu postaciach dobrze komponuje się z dynią piżmową, białą fasolą, duszoną cebulą
i drobiem – składnikami mającymi duże wzięcie w kuchni św. Hildegardy.


Szałwia na dłużej

Dodatek listków szałwii chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, a więc zapobiega jełczeniu, a tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. Wystarczy podgrzać klarowane masło i przesmażyć na nim listki szałwii aż staną się chrupkie. Pozostawić do naciągnięcia a potem odcedzić i przelać do słoiczka.

Jeśli dodatkowo dodacie hyzopu i odrobinę octu winnego, masło będzie można użyć do polania pieczonego kurczaka albo zupy z dyni piżmowej. Zróbcie na nim jajko sadzone albo polejcie ugotowane w koszulce, po benedyktyńsku.

Na maśle szałwiowym można też przesmażyć cebulę z ugotowaną fasolą. Wszystkie te propozycje smakują świetnie.


Szałwia dla zdrowia

„Z natury ciepła i sucha” jak określa ją św. Hildegarda, „jest dobra zarówno na surowo, jak i ugotowana”. Mniszka z Bingen docenia jej właściwości wspomagające trawienie i niwelujące szkodliwe soki. Szałwia jest bowiem zielem antyseptycznym, co można wykorzystać nie tylko podczas aromatyzowania masła czy oleju, ale również przy domowej inhalacji dróg oddechowych, płukaniu obolałego gardła czy podczas przemywania chorej skóry.

Regularne jej stosowanie może też zmniejszyć potliwość, dlatego warto w kosmetyczce nosić dezodorant szałwiowy czy różano-szałwiowy zgodny z recepturą św. Hildegardy.

Szałwia ma też silne właściwości antyoksydacyjne – świeże listki neutralizują wolne rodniki, wykazano również, że obecność szałwii w diecie pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi i zapobiegawczo podnosi odporność.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium