Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
37,90 zł 30,84 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
szt.
wyprzedaż Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 89,00 zł
szt.
wyprzedaż Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 89,00 zł
szt.
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
wyprzedaż Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 125,00 zł
szt.
wyprzedaż Vit. B Komplex Echt Vital 250 ml
wyprzedaż Vit. B Komplex Echt Vital 250 ml
179,00 zł 125,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szałwia w kuchni św. Hildegardy 0
Szałwia w kuchni św. Hildegardy

Pachnie kamforą i eukaliptusem, co wywołuje nieco lekarskie skojarzenia. Świeża ma dodatkowo cytrynowe nuty, które przepadają podczas suszenia. W obu postaciach dobrze komponuje się z dynią piżmową, białą fasolą, duszoną cebulą
i drobiem – składnikami mającymi duże wzięcie w kuchni św. Hildegardy.


Szałwia na dłużej

Dodatek listków szałwii chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, a więc zapobiega jełczeniu, a tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. Wystarczy podgrzać klarowane masło i przesmażyć na nim listki szałwii aż staną się chrupkie. Pozostawić do naciągnięcia a potem odcedzić i przelać do słoiczka.

Jeśli dodatkowo dodacie hyzopu i odrobinę octu winnego, masło będzie można użyć do polania pieczonego kurczaka albo zupy z dyni piżmowej. Zróbcie na nim jajko sadzone albo polejcie ugotowane w koszulce, po benedyktyńsku.

Na maśle szałwiowym można też przesmażyć cebulę z ugotowaną fasolą. Wszystkie te propozycje smakują świetnie.


Szałwia dla zdrowia

„Z natury ciepła i sucha” jak określa ją św. Hildegarda, „jest dobra zarówno na surowo, jak i ugotowana”. Mniszka z Bingen docenia jej właściwości wspomagające trawienie i niwelujące szkodliwe soki. Szałwia jest bowiem zielem antyseptycznym, co można wykorzystać nie tylko podczas aromatyzowania masła czy oleju, ale również przy domowej inhalacji dróg oddechowych, płukaniu obolałego gardła czy podczas przemywania chorej skóry.

Regularne jej stosowanie może też zmniejszyć potliwość, dlatego warto w kosmetyczce nosić dezodorant szałwiowy czy różano-szałwiowy zgodny z recepturą św. Hildegardy.

Szałwia ma też silne właściwości antyoksydacyjne – świeże listki neutralizują wolne rodniki, wykazano również, że obecność szałwii w diecie pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi i zapobiegawczo podnosi odporność.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl