Orkisz, ale również daktyle i migdały, to wg św. Hildegardy produkty o dużej mocy zasilania. Dają siłę witalną i płodność. Korzenny zestaw przypraw podkręca mdłą słodycz daktyli i migdałów, ale również łagodzi stres.
Aby zrobić kule mocy potrzebne będą:
- paczka daktyli,
- paczka migdałów,
- sproszkowany cynamon, galgant i goździki.
Migdały dobrze jest sparzyć i obrać ze skórki, która może podrażniać wyściółkę jelit. Skórkę można również zdjąć prażąc je w piekarniku i pocierając. Kto kupił bez skórki, tak zwane słodkie migdały, niech je podpraży na suchej patelni, co zmniejszy skutki jełczenia i oleistość. Do kulek mocy migdały kroimy na mniejsze kawałki.
Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc, żeby namokły. Rano je odcedzamy (wodę można wykorzystać do posłodzenia napojów),
a następnie blendujemy na gładko wraz z przyprawami. Można też kupić gotową, zblendowaną kostkę daktylową.
Masę daktylową łączymy z pokruszonymi migdałami, rwiemy po kawałku
i toczymy kule mocy. Pozostawiamy chwilę do obeschnięcia.
Są niezastąpione, gdy dopada nas głód na słodkie. To również zdrowa słodycz dla naszych dzieci, polecam.