Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Skrzydełka pieczone w maśle hyzopowo-szałwiowym 0
Skrzydełka pieczone w maśle hyzopowo-szałwiowym

Danie niedzielne, w tygodniu staramy się zachować wstrzemięźliwość od mięsa. Jeśli jednak zdecydujecie się pamiętajcie, że najbardziej dietetyczna jest jagnięcina, koźlina, mięso jelenia i sarny. Kurczak jest jednak najłatwiej dostępny, przy czym kura jest dla chorych lepsze niż kogut - ma delikatniejsze mięso. Tak rzecze św. Hildegarda.

Składniki: pół kostki masła, 1 łyżeczka suszonej szałwii, pół łyżeczki sproszkowanego hyzopu, 1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 6-8 skrzydełek, kilka listków świeżej szałwii.

Skrzydełka myjemy, osuszamy, układamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Masło rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem przypraw. Starannie polewamy ziołowym masłem i chowamy do lodówki na 2-3 godziny (można na noc). Po tym czasie pieczemy je około godzinę, podlewając od czasu do czasu wyciekający tłuszczem. Jeśli obsychają nam można je przykryć folią aluminiową, ważne jednak, by zaizolować ją papierem do pieczenia, tak by nie miała bezpośredniego kontaktu z żywnością. Dzięki temu unikniemy przenikania toksycznych substancji do jedzenia.

Najlepiej smakują z sałatą z orkiszem - przepis w poprzednim poście.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium