Jesienią i zimą często dopada nas chęć na coś słodkiego. Pyszne smarowidła z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów - co zaskakujące - mogą tę chęć łatwo zaspokoić. Może więc masełko dyniowe albo migdałowe z odrobiną kakao?
Składniki: 1 szklanka puree dyniowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub migdałowego, pół łyżeczki cynamonu, po szczypcie soli, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, można dosłodzić odrobiną syropu orkiszowego, ale nie jest to konieczne, pieczenie dobrze wydobywa naturalną słodycz dyni
Dynię obieramy, kroimy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach, zgniatamy widelcem (można zawekować). Puree dyniowe na masełko podgrzewamy w rondelku, jeśli zdecydowaliśmy się na olej kokosowy podgrzewamy go razem z nim, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Olej migdałowy, tłoczony na zimno, dodajemy do lekko podgrzanego puree, nie podgrzewamy go bo straci swoje drogocenne właściwości. Następnie razem z przyprawami całość masełka blendujemy na gładko.
Nam bardzo nam smakowało z dodatkiem czekoladowego masła migdałowego - wystarczy do tego przepisu - KLIK dodać 1-2 łyżki dobrej jakości kakao.