Newsletter

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
15,14 zł 13,90 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
14,76 zł 13,40 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
71,33 zł 65,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
68,48 zł 63,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 199,00 zł
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Masełko dyniowe z galgantem 0
Masełko dyniowe z galgantem

Jesienią i zimą często dopada nas chęć na coś słodkiego. Pyszne smarowidła z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów - co zaskakujące - mogą tę chęć łatwo zaspokoić. Może więc masełko dyniowe albo migdałowe z odrobiną kakao?

 


Składniki: 1 szklanka puree dyniowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub migdałowego, pół łyżeczki cynamonu, po szczypcie soli, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, można dosłodzić odrobiną syropu orkiszowego, ale nie jest to konieczne, pieczenie dobrze wydobywa naturalną słodycz dyni


Dynię obieramy, kroimy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach, zgniatamy widelcem (można zawekować). Puree dyniowe na masełko podgrzewamy w rondelku, jeśli zdecydowaliśmy się na olej kokosowy podgrzewamy go razem z nim, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Olej migdałowy, tłoczony na zimno, dodajemy do lekko podgrzanego puree, nie podgrzewamy go bo straci swoje drogocenne właściwości. Następnie razem z przyprawami całość masełka blendujemy na gładko.


Nam bardzo nam smakowało z dodatkiem czekoladowego masła migdałowego - wystarczy do tego przepisu - KLIK dodać 1-2 łyżki dobrej jakości kakao.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium