Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Masełko dyniowe z galgantem 0
Masełko dyniowe z galgantem

Jesienią i zimą często dopada nas chęć na coś słodkiego. Pyszne smarowidła z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów - co zaskakujące - mogą tę chęć łatwo zaspokoić. Może więc masełko dyniowe albo migdałowe z odrobiną kakao?

 


Składniki: 1 szklanka puree dyniowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub migdałowego, pół łyżeczki cynamonu, po szczypcie soli, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, można dosłodzić odrobiną syropu orkiszowego, ale nie jest to konieczne, pieczenie dobrze wydobywa naturalną słodycz dyni


Dynię obieramy, kroimy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach, zgniatamy widelcem (można zawekować). Puree dyniowe na masełko podgrzewamy w rondelku, jeśli zdecydowaliśmy się na olej kokosowy podgrzewamy go razem z nim, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Olej migdałowy, tłoczony na zimno, dodajemy do lekko podgrzanego puree, nie podgrzewamy go bo straci swoje drogocenne właściwości. Następnie razem z przyprawami całość masełka blendujemy na gładko.


Nam bardzo nam smakowało z dodatkiem czekoladowego masła migdałowego - wystarczy do tego przepisu - KLIK dodać 1-2 łyżki dobrej jakości kakao.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium