Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Masełko dyniowe z galgantem 0
Masełko dyniowe z galgantem

Jesienią i zimą często dopada nas chęć na coś słodkiego. Pyszne smarowidła z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów - co zaskakujące - mogą tę chęć łatwo zaspokoić. Może więc masełko dyniowe albo migdałowe z odrobiną kakao?

 


Składniki: 1 szklanka puree dyniowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub migdałowego, pół łyżeczki cynamonu, po szczypcie soli, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, można dosłodzić odrobiną syropu orkiszowego, ale nie jest to konieczne, pieczenie dobrze wydobywa naturalną słodycz dyni


Dynię obieramy, kroimy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach, zgniatamy widelcem (można zawekować). Puree dyniowe na masełko podgrzewamy w rondelku, jeśli zdecydowaliśmy się na olej kokosowy podgrzewamy go razem z nim, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Olej migdałowy, tłoczony na zimno, dodajemy do lekko podgrzanego puree, nie podgrzewamy go bo straci swoje drogocenne właściwości. Następnie razem z przyprawami całość masełka blendujemy na gładko.


Nam bardzo nam smakowało z dodatkiem czekoladowego masła migdałowego - wystarczy do tego przepisu - KLIK dodać 1-2 łyżki dobrej jakości kakao.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium