Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kotlet drobiowy w panierce z płatków orkiszowych 0
Kotlet drobiowy w panierce z płatków orkiszowych

Czy jest możliwe by najbardziej tradycyjne danie było jednocześnie hildegardowym? Tak, jeśli mąka, bułka tarta czy płatki będą orkiszowe, użyjemy przypraw św. Hildegardy: bertramu, macierzanki i galgantu oraz jako dodatek zaserwujemy zasmażane buraczki, sałatę winegret albo marynowaną w occie winnym dynię. Dzięki płatkom zyskujemy perfekcyjnie chrupiącą panierkę, bertram dodaje smaku a orkisz wraz z pozostałymi przyprawami św. Hildegardy - zdrowie. Zapraszamy po zakupy, niewielka zmiana a efekt ogromny.

Składniki: 2 podwójne piersi z kury (najlepiej zagrodowej), kilka łyżek mąki orkiszowej, 1 szklanka płatków orkiszowych grubych, 3 jaja od kur z naturalnego chowu, kilka łyżek masła klarowanego do smażenia, pół łyżeczki bertramu i macierzanki, szczyptę galgantu, sól i pieprz kubeba do smaku.

Piersi płuczemy, kroimy na kotlety i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Do trzech głębokich talerzy wsypujemy osobno mąkę, płatki i wbijamy jaja, roztrzepujemy je widelcem dodając bertram, macierzankę i szczyptę galgantu. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i płatkach. Kładziemy je na gorący tłuszcz i smażymy na średnim ogniu około 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste. Przed podaniem można osączyć na ręczniku papierowym.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium