MĄKA KASZTANOWA 400g SAGI SRL
Opis
Św. Hildegarda poleca kasztany jadalne jako łatwo przyswajalny i odżywczy środek w każdej postaci. Mogą być spożywane w postaci surowej, pieczone, gotowane, czy w postaci mąki. Mają lekko orzechowy, słodki smak.
Są bogatym źródłem skrobi (70%), ale zawierają niewiele białka (2-4%) i tłuszczu (2-5%). Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a z minerałów m.in. miedź, cynk, magnez, żelazo, potas i fosfor. Są również dobrym źródłem błonnika (około 8%) i antyoksydantów o właściwościach antybakteryjnych.
Kasztany zalecane są w celu regeneracji wątroby. W tym celu przyrządza się mieszankę z 5 łyżek podgrzanego miodu i 3 łyżek mąki kasztanowej. Mieszankę przyjmuje się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Przepis na naleśniki z mąką kasztanową, gruszką i lukrecją na naszym blogu - zobacz tutaj
Skład: mąka z kasztanów jadalnych
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1533 kJ / 363 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone 0,6g
Węglowodany: 73,2 g
w tym cukier: 23,6 g
Błonnik 9,6g
Białko: 5,7 g
Sól: 0,01 g
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Agnieszka
Jest świetna w cieście naleśnikowym. Polecam
Anna Krzesak
Mąkę kasztanową stosuję od kilku lat jako jeden ze składników porannego Habermusa. Polecam!
Marcin
Nie jadlem wcześniej kasztanów a tym bardziej w mące. Jak się okazuje smakuje wyśmienicie a np. naleśniki z mąki kasztanowej znikają bardzo szybko z talerza- pyszne, mniam...
Agata Molęda
Pierwsza mąka kasztanowa jaką kupiłam. Dodaję do orkiszowianki.Jestem Hildegardowo pewna, że dobrze działa na organizm. Cena bardzo okej.
Maria Klimek
Z mąki kasztanowej polecam budyń kasztanowy i ciasto naleśnikowe orkiszowo - kasztanowe. Również łyżeczka mąki zmieszana z miodem zaspakaja ochotę na słodkie a przy okazji działa zdrowotnie. Ostatnio zagęściłam sos gulaszowy z indyka (nie zmienia smaku potrawy). Czasami dosypuję do jogurtu naturalnego. Zdrowo i smacznie :-)
Adam W
Dodaję ją do wielu potraw, np chleba, naleśników itp. Od kiedy koleżanka poleciła mi ten produkt zawsze staram się dodawać po łyżce lub więcej. Największym motywatorem jest jednak wartość zdrowotna, od pożywienia zależy w dużej mierze nasze zdrowie.
Monika Gidzińska
Miód z mąka kasztanowa super specyfik na regenerację wątroby i do tego smaczny Polecam
Iwona
Tę mąkę stosuję do kuracji z miodem na wątrobę i naprawdę bóle ustępują bardzo szybko! Poza tym dodaję ją do racuchów, babeczek i innych wypieków i w tej roli sprawdza się również świetnie. Polecam