Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Naleśniki maronowe z gruszką i lukrecją 0
Naleśniki maronowe z gruszką i lukrecją

 

Lukrecja świetnie niweluje problem nadkwaśności (nadmiaru soku żołądkowego, prowadzącego do nadżerek i wrzodów), pomaga w oczyszczaniu wątroby i łagodzi objawy menopauzy. „Zapewnia żołądek podatny na trawienie i tłumi wściekłość” – jak to określa św. Hildegarda – „odznacza się umiarkowanym ciepłem, zapewnia czysty głos i łagodne usposobienie”.

Uważa się, że dzięki działaniu wykrztuśnemu, przynosi ulgę w kaszlu i jest skuteczna w chorobach dróg oddechowych. Pomaga pokonać bezgłos towarzyszący zmianom temperatury – to ważna informacja dla nauczycieli i wykładowców, którym zaleca się noszenie tabletek do ssania z lukrecją.

Co równie istotne, używanie sproszkowanego korzenia lukrecji a zwłaszcza picie odwaru z niego zmniejsza chroniczne zmęczenie, zwłaszcza przy zmianach pór roku.

Święta Hildegarda lukrecję chętnie widziała w towarzystwie miodu i kasztanów, a że ostatnio robiliśmy mus gruszkowy, zbyt kuszące wydało nam się go nie wypróbować go w tej aranżacji.

 

Składniki:

  • 150g jasnej mąki orkiszowej,

  • 50g mąki z kasztanów jadalnych,

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • pół szklanki mleka (dla alergików koziego lub migdałowego),

  • pół szklanki wody,

  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,

  • słoik musu z gruszek (przepis na stronie bloga),

  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia,

  • jogurt naturalny do dekoracji i tarta czekolada dobrej jakości (opcjonalnie).

 

Wszystkie składniki (bez tych do dekoracji i smażenia) wrzucamy do miski i mieszamy rózgą na gładką masę. Odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i stało się aksamitne.

Na patelni topimy masło i nadmiar zlewamy do miski z ciastem, mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z musem gruszkowym aromatyzowanym lukrecją.

Dla przypomnienia: gruszki obgotowujemy do miekkości, wodę odcedzamy a owoce zgniatamy widelcem, dodajemy miód, sok z cytryny i sproszkowaną lukrecję do smaku. Podajemy zawinięte w omlet maronowy.

Rada: można też zrobić omletmaronowy z dodatkiem obu mąk. Inne warianty nadzienia to np. pikantne (mozzarella z galgantem i macierzanką), ziołowe (kozi twarożek z rukwią wodną) i słodkie (z pigwą). Wszystkiego smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium