Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 115,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Naleśniki maronowe z gruszką i lukrecją 0
Naleśniki maronowe z gruszką i lukrecją

 

Lukrecja świetnie niweluje problem nadkwaśności (nadmiaru soku żołądkowego, prowadzącego do nadżerek i wrzodów), pomaga w oczyszczaniu wątroby i łagodzi objawy menopauzy. „Zapewnia żołądek podatny na trawienie i tłumi wściekłość” – jak to określa św. Hildegarda – „odznacza się umiarkowanym ciepłem, zapewnia czysty głos i łagodne usposobienie”.

Uważa się, że dzięki działaniu wykrztuśnemu, przynosi ulgę w kaszlu i jest skuteczna w chorobach dróg oddechowych. Pomaga pokonać bezgłos towarzyszący zmianom temperatury – to ważna informacja dla nauczycieli i wykładowców, którym zaleca się noszenie tabletek do ssania z lukrecją.

Co równie istotne, używanie sproszkowanego korzenia lukrecji a zwłaszcza picie odwaru z niego zmniejsza chroniczne zmęczenie, zwłaszcza przy zmianach pór roku.

Święta Hildegarda lukrecję chętnie widziała w towarzystwie miodu i kasztanów, a że ostatnio robiliśmy mus gruszkowy, zbyt kuszące wydało nam się go nie wypróbować go w tej aranżacji.

 

Składniki:

  • 150g jasnej mąki orkiszowej,

  • 50g mąki z kasztanów jadalnych,

  • 2 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • pół szklanki mleka (dla alergików koziego lub migdałowego),

  • pół szklanki wody,

  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,

  • słoik musu z gruszek (przepis na stronie bloga),

  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia,

  • jogurt naturalny do dekoracji i tarta czekolada dobrej jakości (opcjonalnie).

 

Wszystkie składniki (bez tych do dekoracji i smażenia) wrzucamy do miski i mieszamy rózgą na gładką masę. Odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i stało się aksamitne.

Na patelni topimy masło i nadmiar zlewamy do miski z ciastem, mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z musem gruszkowym aromatyzowanym lukrecją.

Dla przypomnienia: gruszki obgotowujemy do miekkości, wodę odcedzamy a owoce zgniatamy widelcem, dodajemy miód, sok z cytryny i sproszkowaną lukrecję do smaku. Podajemy zawinięte w omlet maronowy.

Rada: można też zrobić omletmaronowy z dodatkiem obu mąk. Inne warianty nadzienia to np. pikantne (mozzarella z galgantem i macierzanką), ziołowe (kozi twarożek z rukwią wodną) i słodkie (z pigwą). Wszystkiego smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium