


MĄKA ORKISZOWA TYP 630 5kg GEISINGEN
Opis
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
Biała mąka otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza", mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.
Kraj pochodzenia: Niemcy.
Produkt zawiera gluten.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Odmiana orkiszu: Frankenkorn
Typy mąk
Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne typ 500, 600, 700
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste typ 1500, 2000
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Zuzanna
Super mąka. Wreszcie mogę piec przysmaki,o których nie mogłam do tej pory myśleć ze względu na alergię syna na mąkę pszenną.
Beata Baniewicz
Z mąki orkiszowej od pół roku piekę pyszny i zdrowy chleb. Jest niezastąpiona również do wszystkich innych wypieków. Polecam wszystkim, którzy cenią zdrowe odżywianie.
Anna Krzesak
Od kilku lat używam mąki orkiszowej zamiast pszennej. To była bardzo dobra decyzja. Mąka typ 630 jest znakomita do pieczenia ciast, naleśników, placków. Polecam!
Anna Krzesak
Od kilku lat używam mąki orkiszowej zamiast pszennej. To była bardzo dobra decyzja. Mąka typ 630 jest znakomita do pieczenia ciast, naleśników, placków. Polecam!
Agata Molęda
Pierwszy raz kupiłam mąkę orkiszową u Was i upiekłam chleb wg używanego do tej pory przepisu na chleb orkiszowy. Jestem bardzo zadowolona, gdyż wiem, że piekę z mąki Hildegardowej, której pochodzenie jest znane a chleb wyszedł pyszny. Kiedy skończy się zapas 5kg kupię kolejny raz.