Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy 0
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy

Mamy maj, szparagi i sezon grillowy. Do pełni szczęścia przydadzą nam się jeszcze przyprawy św. Hildegardy: bertram i galgant. Zachęcamy również do zaprzyjaźnienia się z tak polecanymi przez Mniszkę z Bingen nasionami babki płecznik czy konopi siewnych oraz z pieprzem kubeba.

Składniki: duży pęczek zielonych szparagów, 3 łyżki płynnego masła klarowanego, 3 łyżki miodu akacjowego, 2 łyżeczki nasion konopi lub 1 babki płesznik, 1 łyżeczka bertramu, 1/4 łyżeczki galgantu, sok i skórka otarta z 1niedużej cytryny, 3 duże szczypty soli bez antyzbrylaczy i pieprzu kubeba

W miseczce mieszamy tłuszcz, przyprawy, miód, ziarna i sok z cytryny. Tak długo, aż miód się rozpuści a składniki się połączą.

Szparagi płuczemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do płytkiego naczynia i zalewamy marynatą. Mieszamy tak, aby szparagi dobrze oblepiły się sosem. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem/patelnię grillową /grilla i smażymy szparagi na dość dużym ogniu 4-5 minut z każdej strony. Zjadamy na ciepło lub na zimno np. w sałacie z winegretem i ziarnami orkiszu (klik po przepis).

W ten sposób przygotowane szparagi świetnie pasują do grillowanego kurczaka, ryb i halumi (ser z mleka owczego lub koziego, często z dodatkiem mięty, dzięki wysokiej temperaturze topnienia może być smażony lub grillowany).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium