Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy 0
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy

Mamy maj, szparagi i sezon grillowy. Do pełni szczęścia przydadzą nam się jeszcze przyprawy św. Hildegardy: bertram i galgant. Zachęcamy również do zaprzyjaźnienia się z tak polecanymi przez Mniszkę z Bingen nasionami babki płecznik czy konopi siewnych oraz z pieprzem kubeba.

Składniki: duży pęczek zielonych szparagów, 3 łyżki płynnego masła klarowanego, 3 łyżki miodu akacjowego, 2 łyżeczki nasion konopi lub 1 babki płesznik, 1 łyżeczka bertramu, 1/4 łyżeczki galgantu, sok i skórka otarta z 1niedużej cytryny, 3 duże szczypty soli bez antyzbrylaczy i pieprzu kubeba

W miseczce mieszamy tłuszcz, przyprawy, miód, ziarna i sok z cytryny. Tak długo, aż miód się rozpuści a składniki się połączą.

Szparagi płuczemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do płytkiego naczynia i zalewamy marynatą. Mieszamy tak, aby szparagi dobrze oblepiły się sosem. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem/patelnię grillową /grilla i smażymy szparagi na dość dużym ogniu 4-5 minut z każdej strony. Zjadamy na ciepło lub na zimno np. w sałacie z winegretem i ziarnami orkiszu (klik po przepis).

W ten sposób przygotowane szparagi świetnie pasują do grillowanego kurczaka, ryb i halumi (ser z mleka owczego lub koziego, często z dodatkiem mięty, dzięki wysokiej temperaturze topnienia może być smażony lub grillowany).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium