Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy 0
Szparagi marynowane w przyprawach św. Hildegardy

Mamy maj, szparagi i sezon grillowy. Do pełni szczęścia przydadzą nam się jeszcze przyprawy św. Hildegardy: bertram i galgant. Zachęcamy również do zaprzyjaźnienia się z tak polecanymi przez Mniszkę z Bingen nasionami babki płecznik czy konopi siewnych oraz z pieprzem kubeba.

Składniki: duży pęczek zielonych szparagów, 3 łyżki płynnego masła klarowanego, 3 łyżki miodu akacjowego, 2 łyżeczki nasion konopi lub 1 babki płesznik, 1 łyżeczka bertramu, 1/4 łyżeczki galgantu, sok i skórka otarta z 1niedużej cytryny, 3 duże szczypty soli bez antyzbrylaczy i pieprzu kubeba

W miseczce mieszamy tłuszcz, przyprawy, miód, ziarna i sok z cytryny. Tak długo, aż miód się rozpuści a składniki się połączą.

Szparagi płuczemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do płytkiego naczynia i zalewamy marynatą. Mieszamy tak, aby szparagi dobrze oblepiły się sosem. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem/patelnię grillową /grilla i smażymy szparagi na dość dużym ogniu 4-5 minut z każdej strony. Zjadamy na ciepło lub na zimno np. w sałacie z winegretem i ziarnami orkiszu (klik po przepis).

W ten sposób przygotowane szparagi świetnie pasują do grillowanego kurczaka, ryb i halumi (ser z mleka owczego lub koziego, często z dodatkiem mięty, dzięki wysokiej temperaturze topnienia może być smażony lub grillowany).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium