Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupa na zasmażce z mąki 0
Zupa na zasmażce z mąki

Smaczna i aromatyczna, dawniej podawana jako lekkie danie przy chorobach jelit. Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj!”.

My podaliśmy ją z rukwią wodną, która – jak podkreśla św. Hildegarda z Bingen - "pomaga strawić spożyty pokarm, rozpuszcza skrzepnięte soki oraz usuwa niewłaściwy żar".


Składniki:


Robimy zasmażkę na maśle klarowanym przesmażając mąkę na ciemny kolor (przez 4 – 6 minut, ciągle mieszając, by się nie przypaliła). Dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy, by zniknęły wszystkie grudki.

Następnie dodajemy resztę bulionu i doprawiamy. Gotujemy jeszcze 20 minut na wolnym ogniu.

Zupę podajemy udekorowaną natką lub rukwią (rukiew najlepiej wrzucić pod koniec gotowania). Można też z podpieczonym orkiszowym pieczywem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium