Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką 0
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką

Tradycyjne danie, choć w nieco bogatszej wersji. Świetne z kotletami mielonymi, które można zrobić z polecanego przez św. Hildegardę drobiu (klik po przepis), ryb (klik po przepis) lub warzyw (klik po przepis).

Składniki: 4-6 buraków czerwonych, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki orkiszowej, sól, cukier nierafinowany, ocet winny i pieprz biały lub kubeba do smaku, 1 łyżeczka macierzanki (można też dać szczyptę galgantu), 3 łyżki nasion pestek dyni, 1-2 łyżki oleju z pestek dyni, pęczek natki pietruszki do dekoracji.

Buraki możemy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości lub upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Przestudzone obieramy i ścieramy je na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając dokładnie, aż nie będzie grudek a całość lekko się zrumieni. Wkładamy buraki, wsypujemy macierzankę, mieszamy i krótko smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smak powinien być słodko-kwaśny.

Przed podaniem polewamy olejem dyniowym i dekorujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium