
Tradycyjne danie, choć w nieco bogatszej wersji. Świetne z kotletami mielonymi, które można zrobić z polecanego przez św. Hildegardę drobiu (klik po przepis), ryb (klik po przepis) lub warzyw (klik po przepis).
Składniki: 4-6 buraków czerwonych, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki orkiszowej, sól, cukier nierafinowany, ocet winny i pieprz biały lub kubeba do smaku, 1 łyżeczka macierzanki (można też dać szczyptę galgantu), 3 łyżki nasion pestek dyni, 1-2 łyżki oleju z pestek dyni, pęczek natki pietruszki do dekoracji.
Buraki możemy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości lub upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Przestudzone obieramy i ścieramy je na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając dokładnie, aż nie będzie grudek a całość lekko się zrumieni. Wkładamy buraki, wsypujemy macierzankę, mieszamy i krótko smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Przed podaniem polewamy olejem dyniowym i dekorujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.