Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką 0
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką

Tradycyjne danie, choć w nieco bogatszej wersji. Świetne z kotletami mielonymi, które można zrobić z polecanego przez św. Hildegardę drobiu (klik po przepis), ryb (klik po przepis) lub warzyw (klik po przepis).

Składniki: 4-6 buraków czerwonych, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki orkiszowej, sól, cukier nierafinowany, ocet winny i pieprz biały lub kubeba do smaku, 1 łyżeczka macierzanki (można też dać szczyptę galgantu), 3 łyżki nasion pestek dyni, 1-2 łyżki oleju z pestek dyni, pęczek natki pietruszki do dekoracji.

Buraki możemy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości lub upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Przestudzone obieramy i ścieramy je na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając dokładnie, aż nie będzie grudek a całość lekko się zrumieni. Wkładamy buraki, wsypujemy macierzankę, mieszamy i krótko smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smak powinien być słodko-kwaśny.

Przed podaniem polewamy olejem dyniowym i dekorujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium