Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką 0
Buraczki zasmażane z pestkami dyni i macierzanką

Tradycyjne danie, choć w nieco bogatszej wersji. Świetne z kotletami mielonymi, które można zrobić z polecanego przez św. Hildegardę drobiu (klik po przepis), ryb (klik po przepis) lub warzyw (klik po przepis).

Składniki: 4-6 buraków czerwonych, 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki orkiszowej, sól, cukier nierafinowany, ocet winny i pieprz biały lub kubeba do smaku, 1 łyżeczka macierzanki (można też dać szczyptę galgantu), 3 łyżki nasion pestek dyni, 1-2 łyżki oleju z pestek dyni, pęczek natki pietruszki do dekoracji.

Buraki możemy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości lub upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Przestudzone obieramy i ścieramy je na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy, mieszając dokładnie, aż nie będzie grudek a całość lekko się zrumieni. Wkładamy buraki, wsypujemy macierzankę, mieszamy i krótko smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Smak powinien być słodko-kwaśny.

Przed podaniem polewamy olejem dyniowym i dekorujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium