Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Biszkopciki z migdałami 0
Biszkopciki z migdałami

Szybkie ciasteczka do pogryzania w grudniu. Nawet jeśli nie uda się ich idealnie pokroić, mają urok szybko robionych domowych słodkości i rekomendację Mniszki z Bingen. Włoskie cantuccini czy biscotti nie są tak wysuszone jak polskie suchary, bliżej im raczej do małych  biszkoptów. Pieczemy je z mnóstwem leczniczych migdałów, które zdaniem św. Hildegardy karmią mózg, wzmacniają płuca i wątrobę oraz zapewniają właściwy koloryt skóry.

 

 

Składniki: 500g mąki orkiszowej razowej (można pół na pół z jasną), 150 g cukru nierafinowanego (3/4 szklanki), przyprawa piernikowa: 1 łyżka cynamonu cejlońskiego, po pół łyżeczki galgantu i mielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 5 jajek od kur z naturalnego chowu, 270g migdałów i  garść żurawin lub 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej bez chemicznych dodatków.

 

Rozmącone 4 jajka, cukier, mąkę i przyprawy zagniatamy ze sobą. Po wyrobieniu ciasta wgniatamy w nie bakalie. Formujemy dwa wałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni 20-25 minut. Wyjmujemy, kroimy w skośne plastry ostrym nożem i dopiekamy jeszcze 15 minut.

 

Nieustannie zapraszamy po mąkę z leczniczych odmian orkiszu, do świątecznych wypieków polecając również jej luksusową odmianę - typ 405. Sproszkowany galgant najlepszej jakości również kupicie w naszym sklepie.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium