Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Produkt dnia
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim 0
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim

Najbardziej oczywiste połączenie smakowe to pieczony burak, kozi ser i zioła św. Hildegardy (do wyboru: macierzanka, ale też kurdybanek, lubczyk, bertram, tymianek, rozmaryn). Jeśli dodamy do tego orkisz w formie ciasta, powstaną pierogi. Danie jest tak wykwintne, że zasługuje na miano świątecznego!

Składniki na farsz: 4-5 upieczonych buraków, obranych i startych na grubej tarce jarzynowej, 200g twarogu koziego, 1 łyżka bluszczyku kurdybanku z lubczykiem lub macierzanki, sól bez antyzbrylaczy i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku, na ciasto1 kg mąki orkiszowej jasnej, 1 wiejskie jajo, szczypta soli bez antyzbrylaczy, dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 – 2.5 szklanki), można dać łyżkę oleju słonecznikowego.


Robimy farsz: buraki szorujemy i w skórkach pieczemy je pod przykryciem w szklanym, żaroodpornym naczyniu do miękkości (2-2,5 godziny). Jeśli chcecie upiec buraki, zawijając je w folię aluminiową, to koniecznie zaizolujcie je najpierw owijając buraki w papier do pieczenia, a potem w folię, dzięki czemu toksyczne związki nie przenikną do jedzenia. Przestudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, przesypujemy je ziołami i łączymy z serem kozim. Doprawiamy do smaku solą i kubebą lub innym pieprzem.

 

Robimy pierogi: zagniatamy ciasto na pierogi, dodając do mąki jajka, soli, ciepłą wodę. Ma być miękkie, elastyczne i delikatnie kleić się do rąk. Podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy je, wycinamy szklanką krążki, nakładamy łyżką farsz i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (minutę odkąd wypłynął na wierzch). Podajemy polane sosem.


Sos robimy szkląc cebulkę z dodatkiem czarnej porzeczki (żurawiny, derenia), gałązki tymianku i rozmarynu. Zalewamy wodą (ewentualnie małą ilością słodkiej śmietany) i gotujemy do lekkiego zagęszczenia. Sos przecieramy i lekko doprawiamy solą.

 


PS. Bardzo trudno jest idealnie wymierzyć ilość farszu i ciasta. 

Jeśli zostaje trochę ciasta możemy zlepić w nie wiśnie kandyzowane ze słoika (bez pestek), a gdy zostaje farsz robimy z niego pastę kanapkową, posypując prażonymi pestkami słonecznika i zjadamy na pajdzie orkiszowego pieczywa.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium