Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim 0
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim

Najbardziej oczywiste połączenie smakowe to pieczony burak, kozi ser i zioła św. Hildegardy (do wyboru: macierzanka, ale też kurdybanek, lubczyk, bertram, tymianek, rozmaryn). Jeśli dodamy do tego orkisz w formie ciasta, powstaną pierogi. Danie jest tak wykwintne, że zasługuje na miano świątecznego!

Składniki na farsz: 4-5 upieczonych buraków, obranych i startych na grubej tarce jarzynowej, 200g twarogu koziego, 1 łyżka bluszczyku kurdybanku z lubczykiem lub macierzanki, sól bez antyzbrylaczy i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku, na ciasto1 kg mąki orkiszowej jasnej, 1 wiejskie jajo, szczypta soli bez antyzbrylaczy, dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 – 2.5 szklanki), można dać łyżkę oleju słonecznikowego.


Robimy farsz: buraki szorujemy i w skórkach pieczemy je pod przykryciem w szklanym, żaroodpornym naczyniu do miękkości (2-2,5 godziny). Jeśli chcecie upiec buraki, zawijając je w folię aluminiową, to koniecznie zaizolujcie je najpierw owijając buraki w papier do pieczenia, a potem w folię, dzięki czemu toksyczne związki nie przenikną do jedzenia. Przestudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, przesypujemy je ziołami i łączymy z serem kozim. Doprawiamy do smaku solą i kubebą lub innym pieprzem.

 

Robimy pierogi: zagniatamy ciasto na pierogi, dodając do mąki jajka, soli, ciepłą wodę. Ma być miękkie, elastyczne i delikatnie kleić się do rąk. Podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy je, wycinamy szklanką krążki, nakładamy łyżką farsz i zlepiamy. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody (minutę odkąd wypłynął na wierzch). Podajemy polane sosem.


Sos robimy szkląc cebulkę z dodatkiem czarnej porzeczki (żurawiny, derenia), gałązki tymianku i rozmarynu. Zalewamy wodą (ewentualnie małą ilością słodkiej śmietany) i gotujemy do lekkiego zagęszczenia. Sos przecieramy i lekko doprawiamy solą.

 


PS. Bardzo trudno jest idealnie wymierzyć ilość farszu i ciasta. 

Jeśli zostaje trochę ciasta możemy zlepić w nie wiśnie kandyzowane ze słoika (bez pestek), a gdy zostaje farsz robimy z niego pastę kanapkową, posypując prażonymi pestkami słonecznika i zjadamy na pajdzie orkiszowego pieczywa.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium